Инфо

10. децембар 2019.10. дец 2019.
Подршка града Шапца пољопривредницима

Подршка града Шапца пољопривредницима

Мере града Шапца у пољопривреди, са акцентом на наводњавању ратарских култура, пре свега кукуруза и соје, у наредном периоду интензивно ће бити представљене локалним пољопривредницима. Први скуп је сутра, у 19 часова, у Центру за стручно усавршавање када ће бити презентовне могућности, подстицајне мере заинтересованим произвођачима, а након тога у селима биће организована стручна предавања на ову тему.

-Мера коју ћемо представити пољопривредницима није нова, али ће бити значајно подржана. Циљ је да обезбедимо наводњавње ратарских култура тамо где је то могуће, а и уједно најјефтиније, на подручју Мачве и Посавотамнаве. Тамо постоје плитке подземне воде, доброг квалитета, те самим тим можемо обезбедити да се приноси кукуруза и соје удвоструче. Поучени искуством из Поцерине када је у питању воћарска производња, пре свега јагода, и бушење дубинских бунара, сматрамо да у десетогодишњем периоду који је пред нама да са плитким бунарима и системима за наводњавање можемо да покријемо површину од 20 000 хектара. У том случају нето зарада по хектару била би 1.000 евра - појаснио је Светозар Марковић члан Градског већа задужен за пољопривреду и додао да су поменути подаци изведени на основу искуства пољопривредника из Табановића, Маова и Штитара.

Овим подстицајним мерама, едукацијом произвођача уз стручну консултацију знатно би се побољшао принос, али и зарада.

-Намера је да дамо 200 евра по хектару сваком ко буде био заинтересован за ову иницијативу, како би издатак за самог пољопривредника био, не више од 50 евра по хектару. Што би значило да ће деценију моћи да наводњава своје земљиште и тако оствари добитак од 20.000 евра (за површину од два хектара). Када бисмо узели у обзир наше подручје то би износило 21-25 милиона евра годишње. Бенефите бисмо могли видети у сточарству и развоју прехрамбене индустрије која се може развијати, посебно када говоримо о преради кукуруза - закључио је Марковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa