Инфо

11. децембар 2019.11. дец 2019.
Обавеза за нотаре

Обавеза за нотаре

Од 1. јануара странке пореску пријаву о промету непокретности и наслеђивању спроведеном код јавног бележника неће подносити самостално и лично пореским органима него ће то аутоматски радити нотари, чиме ће се годишње уштедети око 6,5 милиона евра.

Директорка за регулаторну реформу НАЛЕД Јелена Бојовић рекла је у изјави за Танјуг да постоји 120.000 куповина, продаја или наслеђивања непокретности током године које се рефлектују на око пола милиона људи у Србији.

За грађане и за привреду ова промена значи да не морају да обилазе шалтере Пореске управе и локалних пореских администрација, а годишње је укупна уштеда за грађане и привреду преко 6,5 милиона евра, каже она.

Измене Закона о порезу на имовину уведене су промене за пореске пријаве код пореза на наслеђе и поклон, као и при преносу апсолутних права.

Реформа је почела 2018. године, када је уведен поступак предаје информација од јавног бележника аутоматски ка катастру, подсећа Бојовић.

У 2020. години обавеза нотара ће бити да после поступка промета непокретности или наслеђивања, податке и исправе битне за утврђивање пореза пошаље републичкој Пореској управи, локалним пореским администрацијама и самом катастру.
Тањуг

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa