Инфо

12. децембар 2019.12. дец 2019.
Истраживање: 81 одсто грађана Србије било сведок насиља

Истраживање: 81 одсто грађана Србије било сведок насиља

У Србији је 81 одсто грађана навело да је било сведок насиља, показало је истраживање о родној равноправности које је урадило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална, представљено данас.

"Искуство са психичким насиљем имало је 41 одсто испитаних, а са економским и физичким насиљем по 15 одсто испитаних", рекла је саветница у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Стојковић.

У истраживању се 32 одсто испитаних изјаснило да су им најближа пријатељица односно пријатељ били жртве насиља.

Према мишљењу испитаника, жене се са дискриминацијом најчешће срећу у породици, што сматра њих 37 одсто, код запошљавања (17 процената) и у области зарада (10 одсто).

Стојковић је навела и да се 89 одсто испитаних изјаснило да уме да препозна насиље, док је њих 68 процена оценило да су грађани Србије делимично упознати са људским правима, а 58 одсто испитаних сматра да је родна равноправност у Стрбији делимично остварена.

Као разлог непријављивања насиља од стране жене, испитаници су навели да је то страх (38 одсто испитаних), док њих 24 одсто сматра да је разлог економска зависност жртве.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa