Инфо

13. децембар 2019.13. дец 2019.
Извор: Милош Мишков - Анадолу Агенцy

Извор: Милош Мишков - Анадолу Агенцy

Потписан споразум Србије и БиХ о сарадњи у изградњи ауто-пута

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић, потписала је данас са замеником министра телекомуникација и саобраћаја Босне и Хрецеговине (БиХ) Сашом Далипагићем споразум измедју Владе Србије и Савета министара БиХ о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута Београд-Сарајево.

"Споразум ће допринети у брзини и ефикасности изградње ауто-пута ка БиХ", казала је Михајловић и подсетила да је почетак радова у октобру обележен у присуству председника Србије и Турске, Александра Вучића и Тајипа Ердогана, те представника БиХ.

Она је навела да радови на деоници Сремска Рача - Кузмин теку по уговореном плану и динамици.

"Овај споразум омогућиће нам да наставимо радове и издамо грађевинску дозволу за изградњу целог моста преко Саве”, изјавила је Михајловић.

Додала је и да ће се на мосту преко Саве налазити један гранични прелаз, те да ће то омогућити бржи проток људи и робе.

Михајловић је апеловала и на власти БиХ да убрзају послове око успостављања другог граничног прелаза, како би се за саобраћај отворио мост на Дрини измедју Љубовије и Братунца.

"Србије је тај мост изградила и остало је на БиХ, односно Управи за индиректно опорезивање, да заврши двој део посла како би смо имали гранични прелаз", рекла је она.

Заменик министра телекомуникација и саобраћаја БиХ Саша Далипагић прецизирао је да споразум који је данас потписан односи на изградњу две деонице ауто-пута, један је Тузла-Брчко-Бијељина-граница са Србијом, а друга Сарајево-Пале-Вишеград-граница са Србијом и даље ка Београду.

"Споразум предвиђа и изградњу моста преко Саве, који ће Србија градити, као ипитање граничних прелаза. У року од месец дана формираћемо заједничко оперативно тело зарад ефикасније реализације пројекта", рекао је Далипагић.

Амбасадорка БиХ у Србији Аида Смајић изјавила је да велики инфраструктурни пројекти показују јасно опредељење две државе на путу ка Европској унији.

"Овај ауто-пут додатно ће повезати наше две земље и грађане. Он је и показатељ да наши билатерални односи иду узлазном путањом, те да су европске интеграције наш стратешки циљ, а да ћемо још бољим повезивањем региона бити спремни да постанемо пуноправни чланови ЕУ", рекла је она.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa