Инфо

17. јануар 2020.17. јан 2020.
Вожња по магли – правила се морају строго поштовати

Вожња по магли – правила се морају строго поштовати

Овог викенда и даље нас очекују ниске температуре праћене маглом и поледицом у раним јутрањим часовима. Надлежни саветују обавезно везивање појаса, мању брзину и пажљивију контролу саобраћјне сигнализације.

Најбитнија ствар је да одржавате растојање у смањењим условима видљивости.

При сваком заустављању, обавезно упалите сва четири мигавца, као и средње светло да бисте били уочљиви на путу. На ауто-путу и у зауставној траци, ставите троугао и обуците светлоодбојни прслук.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја моли пешаке да буду што уочљивији, да носе одећу јарких боја и да схвате да их возачи у таквим условима тешко опажају.

"Трактористи морају да имају жуто ротационо светло. Молим возаче да строго поштују правило четири секунде у оваквим условима. Дакле, када возило испред вас, ако га уопште видите, прође поред неке бандере, треба да прођу бар још четири секунде док ви прођете поред те бандере", објашњава Окановић.

Други битан фактор у овим условима вожње јесу зимске гуме. Оне морају бити на сва четири точка јер се често дешавају судари зато што их возачи нису заменили. У случају удаса, без обзира на кривицу, штету сноси возач аутомобила који нема зимске гуме.

Дамир Окановић упозорава да је важно имати зимске гуме не само када су на коловозу снег, лед или поледица већ и када су температуре ниске.

"Зимске гуме се са разлогом зову зимске, не зову се снежне. Температура тла може да буде знатно нижа, немојте се завравати, не излазите у саобраћај ако немате зимске гуме дубине шаре најмање четири милиметра", каже Окановић.

Ако идете пут планина обавезно купите одговарајуће ланце за погонске точкове. Намештање неодговарајућих ланаца на гуме може бити опасно и скупо јер се ланци откаче и могу да униште возило.
РТС Аутор: Драган Милутиновић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa