Инфо

19. јануар 2020.19. јан 2020.
Wikipedia

Wikipedia

Мићуновић: Бојкот бесмислен, мањи цензус опасан и за Вучића и за његове противнике

Почасни председник Демократске странке (ДС) Драгољуб Мићуновић изјавио је да би бојкот предстојећих избора у Србији био успешан уколико 50 одсто гласача не би изашло да гласа, али да сматра да се то неће десити.

"Бојкот остаје бесмислен од почетка до краја. Он је пасиван и има опасну црту. Ако не учествујете на изборима, ви сте ван легалних институција где је кључан парламент. Остаје и оно питање: шта после тог бојкота? 'Ништа, видећемо...' Шта ћете видети? Прави се напетост у друштву где покушавате да ванпарламентарним средствима кроз градјанску непослушност, конфликте, демонстрације итд. угрожавате власт. Тиме остављате поље за репресију власти и заоштреност унутар друштва, што није добро и не знамо где води", оценио је Мићуновић у интервјуу за Блиц од недеље.

Додао је да је делегитимизација избора бојкотом "потпуно бесмислена".

Говорећи о најављеној мери Владе Србије да снизи изборни цензус са пет на три одсто, Мићуновић је казао да је та мера ризична за председника Србије Александра Вучића, али и за његове политичке противнике.

"У случају високог ценуса, велики број мањих партије остаје у бубњу и њихови гласови се приписују највећој партији, дакле њему. Та разлика измедју пет и три одсто може да обухвати неколико стотина хиљада гласова и он ће те гласове изгубити тиме што ће се провући они који са цензусом од пет одсто не би прошли. Са тог становиштва он штети себи", рекао је он.

Истакао је да је циљ Александра Вучића да обесмисли бојкот избора, али да није укалкулисао штету коју може себи да направи.

"Логично би било да не дира цензус и као највећа партија не дозволи другима да му се пиближе, али он ради обрнуто и то делује демократски иако то није", оцени је Мићуновић.

На питање да ли може да претпостави да део опозиције који је прогласио бојкот избора од бојкота одустане, Мићуновић је рекао да је то тешко након толике приче о томе, "причамо једно, а радимо друго".

"Медјутим, са оваквим цензусом се околности мењају, што рекли практични политичари, али не верујем да ће опозиција сада одустати од избора", казао је он.
Beta

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa