Инфо

Берза

 • aero 1.049 ▲ 4,90%
 • alfa 26.500 ⚫ 0,00%
 • fint 650 ⚫ 0,00%
 • gfso 787 ▲ 0,77%
 • gsfd 600 ▲ 20,00%
 • impl 3.541 ▼ -1,64%
 • irtl 1.320 ▼ -3,65%
 • jesv 7.020 ▲ 0,29%
 • kmbn 3.204 ▲ 0,13%
 • mtlc 2.100 ▼ -0,05%
 • niis 739 ⚫ 0,00%
 • pdza 10.603 ▲ 0,03%
 • rtar 798 ▼ -0,25%
 • tgas 15.317 ▼ -0,23%
(19. јануар 2020.)

Камерна сцена у част Јелице Војиновић

Камерна сцена у част Јелице Војиновић
Представом "Шумадија" у уторак, 21. јануара, Шабачко позориште отвара Камерну сцену „Јелица Војиновић”, названу по једној од најзнаменитијих шабачких глумица, свих времена. Ово је прва је активност којом Шабачко позориште обележава 2020. као годину прославе јубилеја: 180 година позоришног живота у Шапцу.


ЈЕЛИЦА ВОЈИНОВИЋ (1935-2019) била је првакиња Шабачког позоришта.
У оквиру овог ансамбла, одиграла је више од осамдесет улога, великог жанровског распона: од комедије, преко класичног драмског репертоара, па до авангардних комада XX века. За свој уметнички рад, добила је низ значајних уметничких признања, међу којима су шест награда Фестивала „Јоаким Вујић”, Орден Републике са бронзаним венцем, Октобарска награда Града Шапца, Златна плакета Града Шапца и друга… По завршеном радном веку, додељено јој је и Посебно признање за врхунски допринос култури, које се у јавности понекад назива и „национална пензија”.

Именовањем камерне сцене по Јелици Војиновић, Шабачко позориште наставља традицију неговања културе сећања на великане уметности нашег града. Поред Велике сцене „Љубиша Јовановић”, Мале сцене „Др Бранивој Ђорђевић” и Галерије „Владислав Лалицки”, ова установа добија и први изведбени простор, назван женским именом - сцену посвећену сећању на уметницу чији је рад трајно обележио Шабац и Шабачко позориште.

-Камерна сцена „Јелица Војиновић” налази се на позориници Шабачког позоришта, онда када је на њој смештено и гледалиште. Због специфичне дубине шабачке позорнице – какву нема много позоришта у Србији, по њој је могуће размештати гледалиште, у неколико варијанти, зависно од редитељског концепта изведбеног простора. Будући да оваквих продукција на нашем репертоару има све више, дошли смо на идеју да овај репертоарски правац обележимо именовањем нове сцене.

У томе, видимо прилику да се позиционирамо као театарска кућа која поред класичног драмског репертоара, какав се игра на „сцени кутији”, препознајемо и савремене позоришне тенденције, у којима се све чешће појављује потреба за интимнијом атмосфером између глумаца и гледалаца, али и за различите односе према простору и визури.

Такође, видимо прилику и да одамо почаст Јелици Војиновић, као једној од наших најзначајнијих уметница, аутентичној глумачкој звезди Шабачког позоришта и колегиници коју памтимо не само по њеним улогама, већ и по њеном поштењу, преданости глумачком позиву и позоришној уметности - истакла је директорка Шабачког позоришта Милена Богавац.

Иницијативу да камерна сцена Шабачког позоришта понесе име Јелице Војиновић, једногласно је прихватио читав колектив ове установе, а одлуком Управог одбора, ова идеја је спроведена у дело.

Улога по којој Јелицу Војиновић памте најмлађе генерације шабачке публике, била је улога Госпође Смит у култној шабачкој представи „Ћелава певачица”, коју је по комаду Ежена Јонеска режирао Никита Миливојевић. Ова представа, игра се и данас и једна је од најдуговечнијих представа у нашој земљи.

Посебна занимљивост у вези са животом велике глумице јесте и чињеница да су њен дар наследиле ћерка Александра (чланица ансамбла Шабачког позоришта) и унука Нађа Ристић, која приводи крају своје студије глуме у Београду.

На свечаном отварању Камерне сцене „Јелица Војиновић” говориће Нађа Ристић, а Александру Ристић, публика ће имати прилику да види као Марину – јунакињу представе "Шумадија".

Најновији број

20. фебруар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa