Инфо

22. јануар 2020.22. јан 2020.
Бивша директорка школе у Шапцу: Поднећу тужбу против министра због клевете

Бивша директорка школе у Шапцу: Поднећу тужбу против министра због клевете

Бивша директорка ОШ "Јеврем Обреновић" у Шапцу Јелена Јеврић изјавила је у Дану уживо, осврћући се на изјаве министра у Скупштини "да је оштетила буџет за седам милиона динара", да је једино што може да уради да поднесе кривичну тужбу. То ће, додаје, и урадити. "Кривичну тужбу ће добити свако ко изговара клевету, износи лаж, па таман то био и министар просвете", рекла је Јеврић.

Након протеста колега и родитеља деце, који једно време нису децу пуштали у школу након њене смене и постављања в.д. директорке Светлане Станковић, учитељице из друге школе и одборнице СНС, Јеврић каже да је настава нормализована.

"Протеста у овом тренутку нема, часови се одвијају према распореду. Ја сам поново у предметној настави, као што сам и била 16 година пре именовања за директора, односно наставник сам историје", објашњава она.

Према њеним речима, министар просвете је донео "незаконито решење, које се заснива на незаконитом инспекцијском надзору".

"Томе је претходио још један незаконит стручно-педагошки надзор, док је њему претходило незаконито поступање бивше директорке, која је била директор 16 година пре мене", каже она, прецизирајући да је министар "донео решење на основу записника који је сачинила просветна инспекторка".

Како је навела, "злонамерно су фалсификоване чињенице".

"Инспекторка је погрешно навела чланове закона, злонамерно утврдила податке, који не одговарају постојећем стању у школи. Онда добијете записник који има 18 куцаних страна и министра који донесе решење у року од пет дана од доношења тог записника. Ванредна инспекција мора да се најави, а након записника, надзирани субјекат има право на примедбе. Ја сам их послала, а инспекторка је одговорила, тако што је послала на адресу друге школе у Шапцу", каже она.

Додаје да након тога, инспектор може да дође у контролни инспекцијски надзор, да утврди да ли је надзирани субјект исправио шта је требало...

"Мени је све то ускраћено", наводи она.

Објаснила је да је њен мандат почео 20. септембра 2018. године, а да јој је претходна директорка била помоћник првих месец дана.

"Испоставило се да ја као директор немам све информације. Открила сам одређену злоупотребу службеног положаја, а након тога је она узела боловање и отишла у пензију. Школска година је почела са већим бројем запослених у установи, ненаставног особља. Тај број не може да буде запослен у школи, према броју одељења и ученика. Пре неки дан, министар је то помињао и рекао да сам ја нешто увећала, а не бивша директорка", рекла је Јеврић.

Како је објаснила, број одељења се у свакој школи одређује према броју ученика, а на основу тог броја се одређује број запослених.

"Сваки директор је у обавези да поштује закон и стручна упутства. Првог августа сам послала захтев за повећање броја саветници за финансије, да ми се дозволи да отворимо још једно одељење, одговорено ми је негативно на тај захтев. Онда су се још два ученика уписала до првог септембра. Мени се од стране министарства злонамерно наводи да нисам формирала одељења у складу са упутством. Свако одељење има број ученика у складу са законом, ту нема незаконитости", тврди она.

Осврћући се на изјаве министра у Скупштини "да је оштетила буџет за седам милиона динара", Јеврић каже да је једино што може да уради да поднесе кривичну тужбу. То ће, каже, и урадити.

"Кривичну тужбу ће добити свако ко изговара клевету, износи лаж, па таман то био и министар просвете", рекла је Јеврић.

Према њеним речима, не може се прикривати тачан број ученика.

"Посебно 92 ученика првог разреда не можете да прикривате, јер је министарство уочи почетка ове школске године увело систем еУпис, где родитељи имају могућност да електронским путем уписују децу у први разред. То се онлајн види. Када су се нама у августу уписала још два ученика, ми смо формирали четири одељења, то је видљиво и у том информационом систему еУпис, али то не спречава оног ко је писао то, да злонамерно фалсификује и да каже да сам ја формирала супротно закону", каже она.

Говорећи о новопостављеној в.д. директорки школе Светлани Станковић, каже да је конкурисала за директора и у својој школи.

"Имала је само пет гласова. Пре месец дана је био нови конкурс у тој школи, није конкурисала. У тренутку када је инспекцијски надзор био код нас у школи, када сам се трудила да одговорим на овај записник и исправим шта треба, мени је дошло неколико колега да каже да се прича по Шапцу да ће та учитељица бити в.д. а ја разрешена", каже она.

На питање да ли ће конкурисати за директора када конкурс буде расписан, рекла је да ће још размислити, али да није немогуће.

"На конкурс може да се пријави свако ко је запослен у тој школи, ко има одређене квалификације...", рекла је Јеврић.
Извор: Н1

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa