Инфо

24. јануар 2020.24. јан 2020.
Ускоро стиже 166. страница Мирослављевог јеванђеља

Ускоро стиже 166. страница Мирослављевог јеванђеља

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Русије о предаји петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Русији.
Тај споразум је потписан у Београду 19. октобра 2019. године, у оригиналу на српском и руском језику.


Реч је о споразуму о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу и седам слика руског уметника Николаја Рериха с краја 19. и почетка 20. века које чува Народни музеј у Београду.

Повратак 166. странице Мирослављевог јеванђеља, једине недостајуће странице најстаријег сачуваног српског рукописа на ћирилици, уз истовремено враћање дела ренесансног руског уметника, договорено је приликом Путинове посете Београду.

Мирослављево јеванђеље један је од наших највећих материјалних споменика и највиталнијих и најбитнијих делова нашег културног језгра и нашег историјског сећања. Као такав, у словенској палеографији и светској историји уметности третира се као документ прве категорије непоцењиве уметничке вредности. Под заштитом је Унеска.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa