Инфо

24. јануар 2020.24. јан 2020.
Времеплов

Времеплов

1847 - Рођен је Радомир Путник, велики војсковођа и стратег, начелник штаба Врховне команде (1912-1916), заслужан за српске победе у Балканским ратовима. Успешно је организовао одбрану Србије 1914, а после слома своје војске у зиму 1915, због болести је смењен. Умро је на лечењу у Ници 1917.

41 - У завери римског Сената, војске и преторијанаца, припадници преторијанске гарде убили су цара Калигулу. Омражен због расипности, мегаломаније и деспотизма, у историју је ушао као један од најгротескнијих царева.

76 - Рођен је римски цар Хадријан који је током владавине од 117. до смрти 138, консолидовао пространо царство и утврдио границе у Британији (Хадријанов бедем) и Германији. Угушио је устанак у Јудеји, а Јерусалем је претворио у римску војну колонију. Подигао је већи број градова, међу којима и Хадријанов град у Тракији (Једрене). Био је велики поштовалац грчке културе и покровитељ уметности.

1556 - У јаком земљотресу у кинеској провинцији Шенси погинуло је 850.000 људи, а стотине насеља су уништене. То је по броју жртава била једна од највећих природних катастрофа у историји човечанства.

1712 - Рођен је пруски краљ Фридрих II Велики који је по доласку на престо 1740, у духу просвећеног апсолутизма реформисао законодавство и судски поступак. У дворцу "Сансуси" окупљао је филозофе, писце и уметнике, међу којима и Волтера. Територијално проширена и војно ојачана, Пруска је за његове владавине била једна од највећих европских сила.

1859 - У граду Фокшану, Скупштина народних представника одлучила је да се уједине румунске кнежевина Влака и Молдавија, чиме су постављени темељи румунске државе. За заједничког владара изабран је молдавски кнез Александар Куза.

1915 - Британски ратни бродови су у Првом светском рату у Северном мору потопили немачку крстарицу "Блихер" на којој је погинуло 870 морнара.

1924 - Некадашња престоница царске Русије, Петроград, добила је ново име - Лењинград, у знак сећања на вођу Октобарске револуције Владимира Илича Лењина.

1937 - Краљевина Југославија и Бугарска потписале су пакт о вечном пријатељству.

1946 - На основу резолуције Генералне скупштине УН, коју су иницирале САД, Велика Британија и Канада, основана је Комисија за атомску енергију.

1965 - Умро је енглески државник и писац Винстон Черчил, премијер Велике Британије 1940-45. и 1951-55, једна од најмаркантнијих политичких личности 20. века, добитник Нобелове награде за књижевност 1953. године, за мемоаре из Другог светског рата.

1972 - Јапански војник Шјоићи Јокои откривен је на пацифичком острву Гуам, где се 28 година скривао у џунгли, уверен да Други светски рат још траје.

1978 - Десет истакнутих интелектуалаца-дисидената, међу којима и седам професора избачених с Филозофског факултета у Београду, у отвореном писму југословенском руководству протестовало је због дискриминације оних који нису чланови Савеза комуниста при запошљавању и против испитивања "морално-политичке подобности".

1983 - У Италији су ухапшена 32 припадника терористичке организације "Црвене бригаде" под сумњом да су извршиоци кривичпих дела, укључујући убиство бившег премијера Алда Мора.

1983 - Умро је амерички филмски режисер Џорџ Кјукор , добитник Оскара за филм "Мy Фаир Ледy". Снимио је више од 50 филмова од којих су најпознатији "Мале жене", "Филаделфијске приче", "Плинско светло", "Звезда је рођена" и "Богати и славни". Последњи филм је снимио 1981, у дубокој старости.

1990 - Почеле су масовне демонстрације албанских студената на Косову са захтевом да се укине ванредно стање и обустави судски процес против председника Савеза комуниста Косова Азема Власијакоји се сукобио с ководством Србије, на челу са Слободаном Милошевићем.

2000 - У Хрватској су одржани први председнички избори после смрти Фрање Туђмана у децембру 1999. Победом над Драженом Будишом у другом изборном кругу 7. фебруара, председник Хрватске постао је Стјепан Месић.

2001 - За директора Британске берзе, старе 200 година, први пут је именована жена, бивша банкарка Клара Фурс (Фурсе).

2004 - Свемирско возило НАСЕ, Опортјунити, безбедно је слетело на Марс и после четири сата послало прве снимке те планете на Земљу.

2005 - Генерална скупштина УН одржала је прву комеморативну седницу у знак сећања на ослобађање затвореника из нацистичких концентрационих логора и тако подсетила да масовна убиства и геноциди још представљају претњу у свету.

2006 - Умро је један од најзначајнијих немачких послератних продуцената и сценариста Франц Зајц. Био је продуцент око 80 филмова, међу којима је и "Лимени добош", из 1979. који је добио Оскара за најбољи страни филм.

2008 - Умро је амерички фотограф Берни Бостон најпознатији по легендарној фотографији демонстраната у Вашингтону 1967. против Вијетнамског рата, који стављају цвеће у цеви пушака војника.

2011 - У самоубилачком бомбашком нападу на московски аеродом Домодедово погинуле су 34 особе, а 168 је рањено.

2012 - Грчки редитељ Теодорос Ангелопулос погинуо је у Атини док је снимао филм о дужничкој кризи. Његови најпознатији филмови су "Путујући глумци", "Ловци", "Александар Велики", "Вечност и један дан", "Предели у магли" и "Одисејев поглед".

2019 У нередима који су избили у Венецуели у оквиру протеста против владе председника Николаса Мадура страдало је 26 особа. Председник Венецуеле Николас Мадуро прекинуо је дипломатске односе са САД и затворио амбасаду и конзулате своје земље у САД, након што је Вашингтон признао лидера опозиције Венецуеле Хуана Гваида за привременог председника државе.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa