Инфо

26. јануар 2020.26. јан 2020.
Епидемијске размере шећерне болести међу децом и младима

Епидемијске размере шећерне болести међу децом и младима

Дијабетес типа два све чешће се дијагностикује код деце, адолесцената и младих између 20. и 30. године. Последње две деценије све је више случајева и код нас и у свету, а стручњаци истичу да ова појава поприма епидемијске размере.

Како је шећерна болест у великом порасту код младих и то, такозвани, старачки тип два, последњих десет година ради се на спречавању преддијабетеса и лечењу дијабетеса код свих, посебно код популације те доби.

„Што се тиче правог дијабетеса тип два код адолесцената, ми радимо рано откривање и то тестом оптерећења шећером. Пацијент попије 75 грама шећера и мери се гликемија и инсулин на нулти, 30. и 120. минут и онда на основу вредности гликемије видимо да ли је неко само гојазан или има две фазе преддијабетеса – блажу или тежу, или већ има дијабетес“, објашњава професор др Весна Димитријевић Срећковић, ендокринолог КЦС.

Поред медикаментне терапије посебно се указује на нужност здраве исхране и физичке активности.

„Исхрана која има више воћа, поврћа, житарица, маслиновог уља, рибе, а животињских и других протеина умерено. То је отприлике 12 до 14 одсто животињских беланчевина и масти. Не смемо претеривати са протеинским уносом јер хиперпротеински унос може да буде опасан за наше бубреге и да буде ризик за рак“, саветује докторка Димитријевић Срећковић.

Србија је једна од само две земље централне Европе које су увеле регистар оболелих од дијабетеса. То омогућава брзо пружање здравствених услуга оболелима о трошку Републичког фонда здравственог осигурања.
Извор: РТС

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa