Инфо

28. јануар 2020.28. јан 2020.
Moje dete

Moje dete

Путовања развијају дечји мозак боље од играчака

Стручњаци кажу да путовања и нова искуства боље утичу на развој мозга детета од скупих играчака. Психијатар за децу Маргот Сандерланд тврди да одлазак на одмор представља одличну инвестицију у развој дечјег мозга.

"Када одете на породични одмор, вежбате два генетички интегрисана система која се налазе дубоко у лимбичком делу мозга. Ови делови се ретко 'вежбају' код куће.

Постоји 'систем игре' и 'систем тражења'", истакла је она за Хелти холистик ливинг. Према њеним речима, "систем игре" у мозгу се вежба сваки пут када детету закопате ноге у песак, убаците га у базен или га носите на леђима. Док се "систем тражења" у мозгу вежба сваки пут кад истражујете заједно.

Вежбањем ова два система се стимулише раст фронталног режња. Тај део мозга је задужен за когнитивно функционирање, решавање проблема, емоционалну експресију, памћење, језик и процену. Што више будете вежбали њихове системе, деца ће постајати јача.

Када одведете децу на одмор, они имају могућност да истражују место у којем се налазе. То активира њихов систем тражења. Вежбањем ова два ссистема кроз породични одмор доприносе целокупној срећи и благостању детета.

Приликом активације тих система, у нашем мозгу се ослобађају неурохемијске твари допамин, окситоцин и опиоиди. Ове материје подржавају наше осећаје блискости у везама. Оне такође смањују стрес и помажу нам да се осећамо добро и сигурно.

Студија која је спроведена 2017. године је доказала да се због времена које проведемо с породицом осећамо вољено. У тој студији је учествовало 495 мушкараца и жена, од 18 до 93 године.

Истраживачи су дошли до закључка да се већина људи осећа вољено када је у интеракцији с другим људима, а не када добију поклон.

"Наше истраживање је открило да ти микро тренуци позитивности, лепа реч, мажење с дететом или осећај разумевања чине да се људи осећају вољено. Породични одмори пружају прегршт могућности за интеракције пуне љубави, јер је породица лишена свакодневних обавеза и сметњи."

За следећи рођендан или празник, уместо играчака, размислите о томе да детету и себи поклоните породични одмор. Успомене тог посебног времена које ћете провести заједно као породица ће трајати много дуже од дечје игре било којом играчком.
N1

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa