Инфо

29. јануар 2020.29. јан 2020.
Јеврејске избеглице из кладовског транспорта: Трагови и сећања

Јеврејске избеглице из кладовског транспорта: Трагови и сећања

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у организацији Народног музеја Шабац одржано је предавање "Читалачки дани Карла Криса и Валтера Клајна. Јеврејске избеглице из кладовског транспорта у Шапцу.


Припадници кладовског транспорта стигли су у Шабац у септембру 1940. године у покушају да избегну надирући прогон европских Јевреја и настане се у Палестини. Њихово путовање бродовима Дунавом неочекивано се зауставило у Краљевини Југославији, у Кладову, а Шабац је био једини град спреман да прими преко избегe Јевреја из западне и централне Европе, како би у примеренијим условима сачекали наставак свог путовања.

Бечлије из транспорта, Карл Крис и Валтер Клајн били су чланови и редовни корисници Шабачке народне књижнице и читаонице, те се кроз причу о њиховим данима у Шапцу може наслутити и делимично реконструисати како се одвијао свакодневни живот избеглица до тренутка у којем су страдали и Крис и Клајн и највећи део Јевреја из кладовског транспорта.

Предавање је одржала историчарка др Сања Петровић Тодосијевић и истакла да је важно је да одржавамо сећање, да знамо шта нам значи једна култура, чији траг је у Шапцу дубок и неизбрисив до данашњих данa.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa