Инфо

12. фебруар 2020.12. феб 2020.
Песме за школску децу

Песме за школску децу

Текстописац и просветни радник у пензији Милован Прокић из Дубља, поред народних, староградских, забавних и песама са патриотском тематиком, написао је и доста дечјих.Одабрао је 16 по његовом уверењу најбољих за школску децу и објавио их у књизи "Песме за школску децу". Коаутори песама "Тесла", "Јанко Веселиновић" и "Прваче" су: Даница Панић, Вера Сташић и Драгица Ђекић.

Ове песме су сврстане по тематској основи у четири групе. Првој је тематика природа и годишња доба, другој домовина и завичај, у трећој су оне са описом и величањем великана рода, док је тематика четврте групе разноврсна. Бољи познаваоци и сам аутор кажу да су мелодије певљиве и лако се памте.

Све своје песме, на чувене фестивале у бившој Југославији Милован је слао под шифром. Мање-више оне су побеђивале, а изводили су их бројни музички зналци, попут Предрага Гојковића-Цунета и Милованових земљака Предрага Дрезгића и Перка Илића. Признатог мачванског текстописца прославила је "Дрина студена", песма коју је изводио Цуне, а ушла је у архиву трајних снимака Радио Београда.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa