Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Да ли видим поенту избора данас
ПОЛИТИКА КРОЗ ПРИЗМУ МЛАДИХ

Да ли видим поенту избора данас

С обзиром на чињеницу да живимо у демократској држави, избори су уобичајени механизам путем којег народ бира извршну власт државе по личном нахођењу. Или ипак не живимо у таквој држави? Да ли људи у Србији имају слободу да гласају за странку са чијим се идеалима највише слажу, или су, пак, на неки начин уцењени? Можда недовољно информисани? Да ли је бојкот решење?

Јако је тешко пронаћи прави одговор на ова питања. Бојкот избора чини се као добра идеја, али лично не верујем да је народ у Србији тренутно довољно уједињен по том питању, као и све политичке странке, изузев владајуће. Оно што нам је сада најпотребније су слобода медија, медијски мрак уочи избора, поштени избори и поврх свега, промена свести у друштву. Ипак, ни људе не можемо кривити с обзиром на стање државе у којој живе. Проблем нашег народа давно је пустио корење, а изазван је економским стањем са којим Србија има проблем дуги низ година. Овде људи немају опцију да размишљају да ли ће „имати за сутра“, јер не успевају да обезбеде себе и своју породицу ни „данас“.

Овде људи немају опцију да размишљају да ли ће „имати за сутра“, јер не успевају да обезбеде себе и своју породицу ни „данас“.


На нашу жалост, постоје људи који су у прошлости себе обезбедили на „овакав“ или „онакав“ начин, а ситуацију у држави користе како би још више напунили своје џепове узимајући од „обичног света“. Новцем гуше слободу и права народа. Уцењују их за парче хлеба и паризера, сигурност, посао, радно место. Све због једног гласа на изборима, промоције странке, подршке на скуповима или митинзима. Скрнаве сећања на преминуле особе стављајући њихова имена на гласачке листиће. Мењају странке из дана у дан ради личне користи и тиме пљују по свом моралу, а све ово чине због власти, моћи и новца. Али није вредно. Овакви људи нам нису потребни као представници наше земље. Сваки држављанин Србије требало би да размисли да ли је вредно одрећи се свог морала и става и допустити оваквим људима да скрнаве душу нашег народа.

Зашто допуштамо да наши ближњи напуштају своје породице, пријатеље, домове, градове, земљу, због шаке људи коју смо „ми бирали“?

Зашто је одраслом човеку који има право на свој глас и мишљење потребан неко ко ће да му говори шта да чини?
Зашто свако од нас не би искористио прилику и направио позитивну промену у својој држави?
Зато су избори важни – јер служе демократском одабиру власти. Свака пунoлетна особа треба да изађе на њих, јер је сваки глас подједнако важан и треба да се чује; то је право али и дужност сваког појединца, јер народ бира власт, а не власт народ!

Теодора Ранђић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa