Инфо

17. фебруар 2020.17. феб 2020.
Мрмот званично: Пролеће "извесно" стиже

Мрмот званично: Пролеће "извесно" стиже

Најпознатији мрмот из Пенсилваније, у САД, открио је данас да ове године пролеће стиже рано: "Пролеће ће бити рано, то је извесно!".

У саму зору данашњег дана, названог годишњи "Дан мрмота", чланови "Филовог друштва с цилиндрима" из Панксатонија обелодањују "предвиђање" "Мрмота Фила" које је ове године његово 134, каже Туристичка канцеларија у том месту у Пенсилванији.

Мрмота је и јутрос, као и свке године на тај дан, пробудило скандирање масе људи: "Филеее! Филееее!.

Уз те узвике чланови Друштва дижу мрмота у ваздух да би га скуп видео и славио пре но што "донесе одлуку".

Затим је члан унутрашњег одобра Друштва, који мрмота држи носећи посебне рукавице јер "прогностичар" има дугачке канџе и оштре зубе, објавио да ће пролецће ове године поранити.

Тај годишњи догађај потиче из немачке легенде која каже да ако мрмот 2. фебруара види своју сенку јер је време сунчано, то значи да се зима наставља. А ако не види сенку ако је облачно, пролеће долази рано. Сенке данас није било.

У ствари "Филово пророчанство" група из Друштва унапред напише када се церемонијално и тајно окупи на "Гоблеровом нобу" малом брду тик уз Панксатони, стотинак километара североисточно од Питсбурга.

У протеклих пет година од 2015. до 2019, "Фил" је три пута "предвидео" да ће зима потрајати још шест недеља, а двапут да ће пролеће стићи рано. По записима који датирају из 1887. године, тај пенсилвански "прогностичар" више од 100 пута је предвидео дуже зиме, те је његова овогодишња прогноза која је томе супротна, једна од ретких "најава" да пролеће стиже рано.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa