Инфо

17. фебруар 2020.17. феб 2020.
ШАБАЦ МЕЂУ ДЕСЕТ НАЈБОЉИХ ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ ДИРЕКТНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

ШАБАЦ МЕЂУ ДЕСЕТ НАЈБОЉИХ ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ ДИРЕКТНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Шабац је један од десет најбољих микро градова у Европи за привлачење директних страних инвестиција, оценио је Фди, магазин Финанциал Тимес-а, а саопштио данас градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на конференцији за медије.

Градоначелник Шапца је изјавио да је награда оцена за добре развојне планове града и да се живот у Шапцу уређује „онако како Европска унија то очекује од будућих чланица“.
- Разлози за добијање овакве награде састоје се у низу достигнућа која је Шабац имао у претходним годинама. Прво је чињеница да имамо постројење за пречишћавање отпадних вода, једино функционално у Србији, потом Регионална депонија и уређен систем за одношење отпада, Слободна зона и режим функционисања у Слободној зони за све компаније које желе да извозе. Ту су и царински терминал на дохват руке привредницима, уређено паркирање за све компаније, комплетно уређена инфраструктура, али и Тренинг центар као посебна услуга коју нудимо компанијама, рекао је Зеленовић.
Он је додао да инвеститори у Шапцу куповином земљишта добијају компелтно инфраструктурно опремљену парцелу.
-Код нас се не купује ливада, већ уређена индустријска зона, у којој, када купите земљу, договарате се само са Градом и у најкраћем року добијате све што је неопходно да бисте започели своју инвестицију – то значи прикључак на воду, струју, гас, оптички кабл, уређену саобраћајницу и пречишћавање вода. Оно што је посебно определило људе који су одлучивали о награди је уређен систем. То значи да сваког новог инвеститора, и страног и домаћег, овде дочекујемо раширених руку и чим донесе одлуку да инвестирају у Шабац укључујемо га у нашу пословну породицу. Пословна породица има свој Привредни савет, који заседа једном месечно, и Комисију за праћење инвестиција која заседа сваког понедељка уназад четири године, разматра сваку инвестицију и отклања проблеме, објаснио је градоначелник Шапца.
Градоначелник Зеленовић је истакао да је у Шапцу у последње четири године повећан број запослених, просечна плата и као и број компанија које су почеле производњу у овом граду.

-Град Шабац је пре шест година имао 30 хиљада запослених, а данас је 40 100. Просечна плата је у последње четири године са 40 хиљада порасла на 50 хиљада. Број фирми се значајно повећао и од 796 компанија данас смо дошли до броја 1100. Само у прошлој години је било 80 нових фирми. Број предузетника се повећао за 1000 у последње четири године у нашем граду. У Северозападној радној зони смо од 2016. године продали 32 парцеле, а само у прошлој години пет. Стране компаније које су дошле претходне године у наш град су Фоx-пак, Селетра, Рефрион, Непи, Метал Инвестментс, док је Вопацхел проширио производњу као и ОДС, а фирма Пасубио је у поступку проширења. Од домаћих компанија ту су Сет, Сатурн електрик, Машинокоп и више малих фирми које су купиле значајне парцеле у индустријској зони, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић објашњавајући разлоге због којих је Шабац сврстан међу десет најбољих микро градова за привлачење директних страних инвестиција и додао да је нарочито поносан што је и Савапарк један од разлога за добијање награде.

-Поносан сам на чињеницу да ово није само награда за стране инвестиције него награда за организацију живота у једном граду. То је комплексан и категоријски приступ у оцењивању и ми смо се добро квалификовали, оценио је градоначелник Шапца и рекао да је план да у следеће четири године у овом граду незапослен буде само онај ко не жели да ради.
Он очекује да ће изградња ауто-пута учинити шабачку индустријксу зону најбољим на Балкану за велике инвестиције и рекао да се живот у Шапцу уређује са посебном пажњом према заштити животне средине, култури и образовању.

-Град са оваквим признањем има обавезу да се развија даље. Ауто-пут ће проћи кроз Шабац и пролазиће кроз Индустријску зону која је највећа на Балкану и биће једно од најбољих места за велике инвестиције. Да би се то десило ми морамо да будемо град који ће да прими нове грађане и за то имамо план. Имамо план за ширење града, а један од кључних делова тог плана је однос према животној средини водећи рачуна да развој буде одржив. Велики прјекат Савапарк – нова плућа града, додатно пошумљвање, нови јавни превоз на сваких 20 минута по најповољнијим ценама, еколошки превоз без субвенција из буџета. Термоизолација стамбених града, бесплатно прикључење на топловодну мрежу, и план за 12000 домаћинстава да се прикључе на гас. Одвајамо све више новца за квалитетно мерење ваздуха. Ускоро ће и комунално предузеће прво почети рециклажу уз новчане стимулације грађана који почну рециклирање. Инсистираћемо да остане седам одсто из буџета за културу. Имамо пројекат за школе у једној смени, већ смо пет школа пребацили у једносменски систем рада. Ово је отворена и транспарента локална самоуправа, што су потврдила бројна признања а значајан је и систем Финансијског управљања и контроле које је Шабац увео, подвукао је градоначелник.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa