Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
(Foto: kateandco.co.uk)

(Foto: kateandco.co.uk)

Жене и даље у наповољнијем положају у односу на мушкарце

Дискриминација на тржишту рада је и даље веома присутна а готово сваке године највећи број притужби стиже управо због доживљене дискриминације приликом запошљавања или на раду, а жене су и даље у неповољнијем положају у односу на мушкарце, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Како се наводи у саопштењу, Повереница је у Чачку учествовала на скупу "Друга шанса за жене које имају више од 45 година у Србији", где је указала да подаци из бројних извештаја и истраживања указују да су жене у неповољнијем положају у односу на мушкарце у свим областима друштвеног живота.

"О томе сведоче и подаци из Посебног извештаја и истраживања о дискриминацији на тржишту рада који је Повереник за заштиту равноправности недавно предао Скупштини Србије. Према тим подацима, жене се на тржишту рада већ после 45-те године сматрају старијима и теже се запошљавају, а запосленост мушкараца већа је за 13,6 одсто у односу на жене. Платни јаз креће се од девет до 16 одсто, а женама су много теже доступна руководећа места", додала је она.
Повереница је навела да је према подацима Републичког завода за статистику из 2019. у Србији је у ризику од сиромаштва било 24,3 одсто становништва, док су међу најугроженијима припадници осетљивих друштвених група.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa