Инфо

22. фебруар 2020.22. феб 2020.
Цвака, цвак нагризао нехат

Цвака, цвак нагризао нехат

Осамдесетих година, када је био на челу Одељења Друштвених делатности Општине Богатић, Здравко Јеротић, угледни друштвено-политички радник и некадашњи посланик у Скупштини Србије из Мачве, данас пензионер у Богатићу, спречио је извоз више фијакера у Аустралију. Фијакери су, каже он купљени по мачванским селима и намењени учешћу у традиционалној овдашњој културно-туристичкој манифестацији "Хајдучко вече" у оквиру које се организује Мачванска свадба по старим обичајима.

Фијакере су сместили у неусловне шупе Етно парка у Совљаку, где су пропали због никаквог одржавања. Сада се традиционално "Цвака, цвак по мачванској калдрми (несвакидашњи звук који су производили накинђурени "вранци" или дорати који су вукли фијакер), преселило у песму шабачких "Старих звука", а понекад неки младенци пожеле да се приликом свадбе у њима провозају.

Појављују се у "Мачванској свадби" за "Хајдучко вече" али су то ретки примерци, које неки заљубљеници у старине љубоморно чувају и негују, престижа и уживања ради, до чега је житељима велике српске равнице и данас и те како стало.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa