Инфо

22. фебруар 2020.22. феб 2020.
Телеграф

Телеграф

Појаву необјашњивих модрица по телу не би требало занемарити

Изненадна појава модрица на телу није ретка појава. Могу се јавити у било ком период живот и једнако су заступљене код оба пола. Иако се најчешће на њихову појаву гледа као на естетски проблем, јер могу бити проузроковане пуцањем танких површинских капилара, модрице могу да укажу и на озбиљне здравствене проблеме који захтевају интервенцију лекара специјалисте.

Напоран тренинг или подизање тешких ствари

Подизање тегова представља секундарни разлог за настајање модрица. То значи да су крвни судови слаби и да је телесна активност само додатни утицај на њих. Међутим, превелика телесна активност може довести до оштећења чак и најздравијих капилара.

Модрице овог типа се могу јавити и код деце као последица ношења претешких школских торби.

Сматра се да већина ових модрица није опасна, оне указују да у нечему претерујете, и то не би требало да занемарите.

Узимање лекова

Узимање одређених врста лекова који утичу на крв може довести до појаве модрица од оних једва видљивих, па све до оних озбиљних.


Оне углавном настају приликом коришћења антидепресива, аналгетика, лекова против упале, лекова који садрже гвожђе или лекова против астме.

Најчешћи лек који разређује крв и може довести до модрица је аспирин.

Ако сте приметили везу између узимања лекова и промена на својој кожи, требало би да се што пре обратите лекару. То може да значи да би требало да престанете са узимањем те терапије и тако спречите потенцијално унутрашње крварење.

Болести крви


Болести крви и крвних судова могу проузроковати појаву модрица. Проширене вене, Вон Вилебрандова болест, тромбоцитопенија или леукемија најчешће настају због проблема са циркулацијом крви.

Уколико се уз модрице појаве и други симптоми попут болова, отечене ноге, крварење десни, мале капиларне тачке на телу или крварење из носа, неопходна је посета лекару.

Недостатак хранљивих материја

Појава модрица може бити сигнал да телу недостају неопходни елементи. Витамини имају пресудну улогу.

Витамин Б12 има улогу у производњи крви, витамин К је одговоран за згрушавање крви, а витамин Ц има значајну улогу у стварању новог ткива. Без овога, мишићи ће се веома брзо опустити.

Витамин П је такође веома важан. Без њега је производња колагена немогућа, тако да крвни судови постају танки, што доводи до погоршања стања коже.

Извори витамина П су: зелени чај, јабуке, бундева и бели лук. Витамин К можете наћи у бананама, јајима, орасима и масној риби, док витамина Б12 највише има у јетри, риби и сиру.


Улога гвожђа у телу је од непроцењивог значаја. Ако постоји мањак или вишак гвожђа, стање капилара се погоршава.

Хормонски дисбаланс

Хормонска неравнотежа је један од најчешћих узрока настанка модрица. Оне се могу појавити ако имате мањак естрогена.

Овакве ситуације су могуће ако пролазите кроз менопаузу, узимате лекове за хормоне или ако сте трудни. Недостатак естрогена значајно слаби крвне судове и зидови капилара се веома лако могу оштетити.

Промене повезане са годинама

Васкуларни систем са годинама слаби и ткива губе своју еластичност.

Можете приметити да се модрице које "настају са годинама" углавном појављују на ногама. Оне се појављују чак и због неких најслабијих утицаја које млада кожа "не примећује".

Дијабетес

Крв и шећер би требало да имате на уму када приметите ове промене на телу. Дијабетес има негативан утицај на циркулацију, тако да је велика вероватноћа да ће се тада јавити модрице. Али њихова појава може и да укаже на рани стадијум дијабетеса.

Други симптоми: често сте жедни, ранама треба дуже да зарасту, брзо се умарате, вид вам слаби и имате беле мрље на кожи.

Које модрице су опасне, а које нису?



Углавном брзо након повреде модрице постану црвене. Ту боју имају због крви. Након неког времена, тело почиње да разграђује крв и онда модрице постају црне, плаве или љубичасте. Након пет до 10 дана, повређени део може да постане жут или зелен. Завршна фаза је 10 до14 дана након повреде када повређено место постаје смеђе и онда постаје све светлије.

У нормалним случајевима, модрице у потпуности нестају након две недеље од повреде. Дакле, ако приметите неку боју која је другачија од наведених или вам модрице не нестану ни након две недеље, требало би да посетите лекара.
Н1/Bright Side

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa