Инфо

24. фебруар 2020.24. феб 2020.
Девет тестова на коронавирус у Србији, сви су били негативни

Девет тестова на коронавирус у Србији, сви су били негативни

У Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије урађено је девет тестова на коронавирус и сви су били негативни. У карантину је двоје грађана Србије који су били на крузеру "Диамонд принцесс" и они су у добром општем стању, изјавио је руководилац Инфективне клинике Горан Стевановић.

Стевановић је за РТС рекао да то двоје грађана није у изолацији, већ у привременом карантину под појачаним наџором.
"Они су под појачаним наџором јер су били у затвореној средини, где је циркулација вируса врло интензивна и то се односи на све респираторно преносиве вирусе – када се нађете у средини која има затворен систем циркулације ваздуха, као што су велики бродови, авиони, зграде са централизованом климатизацијом које не поседују антивирусне филтере", рекао је Стевановић.

Слични услови су и у великим тржним центрима – зато све земље где има трансмисије вируса затварају такве установе.

"Девет сумњивих случајева са Института за инфективне и тропске болести је до сада тестирано и сви су били негативни. Ми поседујемо и неке скрининг тестове шире палете детекције, али се у принципу увек користе тестови 'Торлака' за одбацивање сумње на коронавирус", рекао је Стевановић.

Институт "Торлак" је национална референтна лабораторија која ради тестове на корона вирус за потребе целе државе.

Мере наџора над свим повратницима из Италије
Како је рекао, сектор за инспекцијски наџор и епидемиолошке службе увеле су мере наџора над свим нашим држављанима, повратницима и из Италије.

"У овом тренутку морамо сви да се понашамо одговорно, ако је могуће избегавати одлазак у угрожена подручја где се појављује трансмисија коронавируса, а сви који се враћају из тих подручја треба да поступају по упутствима санитарних инспектора на границама и надлежних епидемиолога", поручио је Стевановић.

То је, додаје, и главна мера превенције – поштовати мере које они одреде, да се према степену ризика ставе под различите врсте наџора: од праћења стања у кућним условима, преко кућне изолације, па до карантинске мере код особа које су биле у условима који су високо суспектни да трансмисију вируса.
RTS, N1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa