Инфо

26. фебруар 2020.26. феб 2020.
фото: Агенција Бета

фото: Агенција Бета

Потрошачи се највише жале на мирис, боју и укус хране

Потрошачи у Србији се, према подацима Министарства пољопривреде, највише жале на мирис, боју и укус хране, затим на истек рокова хране у продаји или недостатак декларације на изложеној храни, пише часопис "Бизнис и финансије".

У министарству тврде да се пођеднако ревносно контролишу намирнице увозног и домаћег порекла, пијаце и све врсте прехрамбених продавница.

Тржишна инспекција наводи да протекле године у већим градовима нису имали ниједну пријаву везану за продају робе на зеленим пијацама, али су добили мањи број пријава које су се односиле на продају у хипермаркетима.

Потрошачи су се највише жалили да цена која је истакнута на роби, није иста и на каси.

Републичка ветеринарска инспекција контролише безбедност и квалитет хране животињског порекла у свим објектима који стављају храну животињског порекла у промет, попут месара, рибарница, продавница млечних производа, продавница деликатеса, самопослуга, мегамаркета, ресторана, киоска брзе хране и зелене пијаце.

Пољопривредна инспекција на пијацама контролише промет алкохолних пића у ринфузном стању, а у трговинским објектима храну биљног порекла, алкохолна и безалкохолна пића у оригиналном паковању. Постоји и фитосанитарна инспекција, која контролише сваку пошиљку свежег воћа и поврћа приликом увоза.

У Министарству пољопривреде истичу да се све инспекције контроле безбедности и квалитета хране у промету обављају редовно и континуирано, по оперативном годишњем плану, кроз самосталне планске контроле, организоване и контроле по пријавама потрошача, али и појачане ванредне контроле, наводи "Бизнис и финансије".

Инспекције које су у надлежности тог министарства, ветеринарска, пољопривредна и фитосанитарна, током 2019. године су кроз редовне и ванредне контроле обавиле више од сто хиљада контрола. Са тржишта су повукле храну која није безбедна за потрошаче, "због недостатака у следљивости производа, истека рока трајања, непрописног декларисања, неиспуњавања услова за производњу или непоштовања односно неусклађености са законским прописима као и других неусаглашености", објашњавају у Министарству пољопривреде.

С друге стране, тржишна инспекција, која је под управом Министарства трговине, води рачуна да на пијацама робу продају само легални трговци, због чега обављају контролу и превентивни наџор и код организатора пијаца. У Одељењу за контролу промета, спречавање нелојалне конкуренције и заштиту потрошача тог министарства истичу да су у претходној години инспектори током укупно 160 контрола утврдили пропусте код 43 организатора пијаца и дали препоруке како да се они отклоне.

-Поједини организатори пијаце нису на пијаци обезбедили контролну вагу на којој се врши провера масе купљене робе. Затим, нису обезбедили услове за присуство и рад надлежних инспекција за све време пијачне трговине, није јасно обележен и издвојен пијачни простор од околног простора, такође, нису видно истакнути дани и време пијачне трговине - објашњавају тржишни инспектори.

По пријавама потрошача поступају тржишни инспектори распоређени у 23 одељења на територији Србије. Интересантно је, међутим, како пише "Бизнис и финансије", да током 2019. године тржишна инспекција није примила ниједну пријаву везану за неправилности на пијаци.

Тржишна инспекција је прошле године контролисала и промет кафе на пијацама и у хипермаркетима. Око 100 инспектора је обавило више од 670 контрола промета кафе и због утврђених неправилности донето је 40 решења да се оне отклоне или роба стави ван промета. Инспектори су поднели 34 захтева суду за покретање прекршајног поступка, стављено је 32 килограма кафе ван промета и одузето је 26 килограма кафе од четири нерегистрована физичка лица.
Aгенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa