Инфо

26. фебруар 2020.26. феб 2020.
Зеленовић за Еурактив: Влада Србије симулира демократију

Зеленовић за Еурактив: Влада Србије симулира демократију

Градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић навео је да опозиција не може да легитимише ауторитарни систем у којем Србија константно заостаје по свим демократским показатељима и удаљава се од чланства ЕУ, али да остаје привржена било којим смисленим покушајима реформе који могу обезбедити слободне и поштене изборе у будућност.

У ауторском тексту за бриселски портал Еурактив, Зеленовић је оценио да је кључна препрека за слободне и поштене изборе у Србији широко распрострањена репресија режима Александра Вучића над бирачима, одговарајући тиме на Вучићеву недавну оцену за исти поретал да је "позив на бојкот удар на демократију".

Председник Србије Александар Вучић најзад је изговорио истину када је рекао да је демократија у Србији нападнута, навео је Зеленовић али је додао да је управо Вучићев режим тај који константно организује те нападе.

Док председник тврди да је владајућа Српска напредна странка (СНС) задржала моћ кроз слободне и поштене изборе, управо под њиховом владавином Србија је нагло пала на ранг листама важних посматрача демократије, додаје Зеленовић у тексту под насловом "Влада Србије симулира демократију".

Зеленовић је подсетио да је прошле године, Фридом хаус променио статус Србије од "слободне" у "делимично слободну" земљу, наводећи као главни узрок начин спровођења избора, репресију у медијима и председникову противуставну акумулацију извршне власти, док је глобална алијанса организација цивилног друштва ЦИВИЦУС утврдила да је грађански простор у Србији који је раније оцењен као "сужен" сада "блокиран".

Од 2014. Србија је пала за 36 места по индексу Слободе медије у свету (Њорлд Пресс Фреедом) а у последња два извештаја Европске комисије о Србији је наведено да је недостатак напретка у слободи изражавања предмет "озбиљне забринутости2, додаје се у тексту.

Зеленовић је указао да Влада Србије често брани свој демократски статус истицањем економског раста, али да се демократија не мери економским напредовањем већ владавином права, слободом медија, и слободом изражавања грађана – укључујући право да се гласа слободно.

Све ове стубове демократије тренутно поткопава Вучићев режим у Србији, нагласио је Зеленовић.

У тексту се поред другог указује на "континуирану репресију над независним медијима упркос усвајању нове медијске стратегије".

"Након дијалога под посредством ЕУ, државни кабловски оператери су обуставили уговоре са Јунајтед Медиа групом, чиме је искључен једини критички медиј Н1 у скоро 300.000 домаћинстава, око 15 одсто тановништва. Након што је Н1 проговорио о овим притисцима, суочио се са координисаним нападом Владе – који је предводила премијерка – као и са три велика сајбер напада на свој веб портал. Напад је осудио представник ОЕБС-а за слободу медија, док је Европска комисија изразила жаљење због отежаног приступа разноврсним медијима. Ово је само још један пример непрестане репресије над слободом медија у Србији", додаје се.

Као "још један кључни показатељ да Влада није искрено посвећена реформама" Зеленовић наводи "смањење изборног цензуса само три месеца пре избора и то без икакве јавне расправе". "Док Влада ово представља као корак ка демократизацији, јасно је да је главни циљ да се омогући сателитским опозиционим партијама лојалним режиму да уђу у парламент", оценио је Зеленпвић.

Он је додао да су посланици Европског парламента Тања Фајон и Владимир Билчик тај потез означили као "опасну тактику" док изборни законик Венецијанске комисије наводи да изборни закони не би требало да буду у години пред изборе јер то може бити показатељ политичке манипулације.

Коначно, ова реформа се односи на изборни систем, а не на изборне услове, што је главна брига опозиције, додаје се.

Зеленовић је подсетио да су прошлог децембра чланови српске опозиције "упозорили Европски парламент на чињеницу да тренутно не постоје услови за слободне и поштене изборе у Србији због високог нивоа заробљености државе и медија".

"Међутим, главна препрека слободним и поштеним изборима је широко распрострањена репресија над гласачима од стране Вучићевог режима", нагласио је и додао да је "под тим условима, већина опозиције у Србијие прогласила бојкот предстојећих парламентарних избора".

"Не можемо да легитимишемо ауторитарни систем у којем наша земља константно заостаје по свим демократским показатељима и удаљава се од чланства ЕУ. Упркос свему, остајемо привржени било којим смисленим покушајима реформе који могу обезбедити слободне и поштене изборе у будућности", навео је Зеленовић у ауторском тексту за бриселски портал Еурактив.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa