Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
N1

N1

Стојановић: Шабац пример како може другачије, Зеленовић политичар новог кова

Историчарка Дубравка Стојановић је изјавила је да је добра и важна одлука да се у Шапцу изађе на локалне изборе јер је тај град пример како се може другачије, а и због тога што слободне општине треба да буду упоришне тачке из којих ће се организовати будући отпор.

"Ужасно је, на пример, важно што је Зеленовић своје грађане учио да за своје интересе гласају на референдумима. То је суштински рад на демократизацији друштва, да људи схвате да они одлучују и да су спремни да сносе одговорност. И да то постане модел за суштинску промену у целој земљи", рекла је Стојановић за нови број недељника Време.

Како је објаснила, "стварно није довољно само да се замени власт", већ "треба показати да се може другачије".

"Сада све што је урађено предати на тацни, врло је неозбиљно", истакла је Стојановић.

Она је рекла да је "последњих година политички најважније то што се Србији догодило - Небојша Зеленовић".

"То је човек потпуно новог политичког кова, он мисли рационално, он мисли шта је најбоље за његов град и на који начин то постићи", рекла је Стојановић.

Она је навела да је бојкот избора "наравно легитиман начин политичке борбе", али мисли да се "овом бојкоту приступило неозбиљно, и то док Србија клизи у диктатуру".

Како је рекла, види се да се "уопште није размишљало о томе како приступити локалним, а како парламентарним изборима, односно да није било никакве озбиљне стратегије од почетка".

"И још горе. Изгледа да се размишљало врло централизовано и да се уопште није размишљало о стању ван Београда, о људима који су се за своју слободу већ изборили у слободним општинама. То је веома лош податак о опозицији", рекла је Стојанови
Beta

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa