Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
Од 15. марта почиње постепено укидање таксе

Од 15. марта почиње постепено укидање таксе

Премијер Косова Албин Курти објавио је вечерас да ће од 15 марта почети постепено укидање таксе на производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине.

"Прво, као знак добре воље и спремности за решавање економског спора са Србијом следеће недеље, 15 марта ћемо донети одлуку да се укину таксе на сировине увезене из Србије и Босне и Херцеговине", рекао је Курти на ванредној конференцији за медије.

Истовремено, Србија треба да се обавеже да ц́е зауставити кампању против признавања независности Косова и такође да започне уклањање трговинских баријера.

"Уколико српска страна покаже спремност и уклања тарифне баријере, од 1. априла потпуно ц́емо на рок од 90 дана укинути тарифу", рекао је он.

Као треће Курти је рекао како ЕУ веома цени одлуку владе да укине тарифу од 100 одсто и нуди визну либерализацију за грађане Косова пре самита у Загребу 7. маја 2020.

По речима косовског премијера, у случају да се Србија не придржава обавезе отклањања баријера и не прекине кампању против независности Косова, Косово од 1. априла почети са применом мера реципроцитета, прво у области трговинских односа.

Курти је закључио да уколико српска страна не одговори на ове захтеве, Влада Косова ц́е 15. јуна вратити тарифу у стопостотном износу.

Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa