Инфо

28. фебруар 2020.28. феб 2020.
На данашњи дан

На данашњи дан

1832 У Београду је основана Народна библиотека Србије као саставни део Државне штампарије. Библиотека је потом била под Министарством просвете, а од 1871. је самостална установа. Одлуку о оснивању донео је кнез Милош Обреновић.
****
1525 Шпански освајач Ернан Кортес (Хернан Цортез) погубио је последњег астечког цара Куаутемока (Цуаухтемоц).

1825 Русија и Велика Британија потписале су уговор којим је одредјена граница Аљаске и Канаде, територија које су тада биле у поседу Руса, односно Британаца.

1844 Током приказивања нове фрегате "Принстон", које је на реци Потомак приредила америчка морнарица, на броду је експлодирао један од топова, усмртивши државног секретара, министра морнарице и још неколико функционера владе САД.

1862 У Србији је донет први закон о адвокатури.

1869 Умро је француски писац и дипломата Алфонс де Ламартин (Алпхонсе, Ламартине), један од највећих лиричара романтизма. Славу му је донела већ прва књига "Песничке медитације" (1820), а потом и његова најзначајнија збирка "Песничке и религиозне хармоније" са чувеном "Химном ноћи" коју је превео Његош. У прозном делу "Пут на исток" са симпатијама је описао Србију и њену борбу за слободу.

1916 Завршено је пребацивање главнине српске војске од око 140.000 војника из окупиране Србије у Првом светском рату на острво Крф. Опорављена у наредним месецима, реорганизована и наоружана српска војска се у лето исте године вратила у борбу на Солунском фронту. Током повлачења преко Албаније од децембра 1915. више од 200.000 војника и цивила умрло је од глади, исцрпљености и зиме.

1922 Велика Британија је формално прогласила независност Египта, али је задржала контролу над Суецким каналом и пословима одбране земље.

1931 Члан Доњег дома британског парламента Освлад Мозли (Осwалд Мослеy) основао је "Нову партију", која је годину дана касније постала Британска унија фашиста.

1933 Хитлер је, дан након паљења Рајхстага, убедио председника Немачке Паула фон Хинденбурга да потпише Закон о одбрани народа и државе којим су укинуте личне слободе, слобода говора и штампе и право на окупљање. У неколико наредних дана ухапшено је више од четири хиљаде комуниста.

1941 У егзилу је умро бивши шпански краљ Алфонсо XИИИ. Одбивши да абдицира 1931, када су на изборима у Шпанији победили републиканци, краљ је био присиљен да напусти земљу.

1948 Последње британске војне јединице напустиле су Индију. Лабуристичка влада укинула је 1947. британску владавину над Индијом.

1953 У Анкари су Југославија, Грчка и Турска потписале споразум о политичкој, привредној и војној сарадњи, познат као Балкански савез.

1974 САД и Египат су после седам година прекида обновили дипломатске односе.

1975 У најтежој подземној железничкој несрећи у Великој Британији, 42 путника су погинула кад је воз у пуној брзини ударио у ограду у станици "Мургејт" лондонског метроа.

1986 У центру Стокхолма убијен је шведски премије и лидер Социјалдемократске странке Улоф Палме (Олоф). Један од најпопуларнијих европских политичара у то време, убијен је на улици док се са супругом враћао кући из биоскопа.

1991 Завршен је Заливски рат који су 42 дана водиле САД и савезници против Ирака. Ирачке снаге присиљене су да напусте Кувајт који су окупирале 1. августа 1990.

1991 Српско национално веће и Извршно веће САО Крајине донело је одлуку да се САО Крајина раздружује од Републике Хрватске и остаје у Југославији.

1993 Амерички војни транспортери избацили су изнад источне Босне прве товаре хуманитарне помоћи у храни и лековима, чиме је почела "Операција падобран" у ратом захваћеној Босни и Херцеговини.

1994 У зони "забрањеног лета" изнад Босне и Херцеговине западно од Бањалуке два америчка авиона Ф-16 срушили су четири српска авиона типа "Галеб".

1997 У Ирану је земљотрес разорио више од 20 села, а погинуло је око 1.000 људи.

1998 Након убиства четири српска полицајца код Глоговца и Србице, на подручју Дренице на Косову почели су сукоби српских снага безбедности и косовских Албанаца, припадника нелегалне Ослободилачке војске Косова.

2004 Афрички лидери су се на самиту договорили да оформе Афричке мултинационалне снаге, које би биле способне да интервенишу широм Африке, у циљу окончања градјанских ратова и спречавању геноцида.

2008 Министарство правде Србије упутило је Руској федерацији захтев за екстрадицију Марка Милошевића и Мирјане Марковић, сина и супруге Слободана Милошевића. Против њих је у Србији покренуто више истрага, укључујући и оптужбу за кријумчарење дувана.

2009 Норвешки архитекта Свере Фен, познат по спајању модерних облика и скандинавске традиције, умро је у 85. години. За свој рад 1997. добио награду Прицкер, једно од најзначајнијих признања у области архитектуре.

2011 Умрла је француска глумица Ани Жирардо која се прославила улогама у филмовима славних редитеља попут Лукина Висконтија (Роко и његова браћа) Клода Лелуша, Марка Ферерија и Андреа Кајата. Добитница је неколико француских филмских признања медју којима су и три Цезара.

2011 Америчка глумица Џејн Расел, секс симбол средином прошлог века, умрла је у 90. години. Запажене улоге остварила је у вестерну "Одметник" и култном филму Хауарда Хокса "Мушкарци више воле плавуше".

2012 Нови протокол о Конвенцији о правима деце потписало 20 земаља, медју којима и Србија. Документ јача протоколе о заштити деце, о забрани продаје и проституцији деце, дечје порнографије, као и укључивања деце у оружане конфликте.

2016 У две експлозије које су изазвали бомбаши самоубице на пијаци у Багдаду (Ирак) погинуле су 33 особе.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa