Инфо

29. фебруар 2020.29. феб 2020.
Прва генерација за успешну будућност привреде

Прва генерација за успешну будућност привреде

Шабачка компанија "Галеб" прва се у Србији определила за програм Ernst Klett DUAL школе, где је 15 запослених у поменутој овдашњој фирми полагањем завршних испита, усменог и практичног дела, завршила тромесечни програм обуке за мехатроничаре.



Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa GmbH је покретач пројекта имплементације дуалне школе у Србији којом руководи нови огранак Београд (Ernst Klett DUAL школа).

-Програми су направљени фокусирајући се на примењивост по немачком дуалном моделу, а у креирању програма мехатронике учествовали су стручњаци са Техничког универитета из Фрајбурга. Циљ је помоћ привреди Србије кроз примењиве програме где је акценат на пракси, кроз дуални принцип. Када смо почели преговоре у јулу, шабачка компанија "Галеб" је прва исказала интересовање. На тај начин је започео партнерски однос и сарадња се не завршава на програму мехатронике. Верујем да је ова срадња показатељ како привреда треба да реагује на потребе раста и развоја и да се прилагођавањем тржишту припрема за будућност - рекла је Оливера Гвозденов, директор "Ernst Klett DUAL школе".



-Међу 15 полазника које смо одабрали из наше компаније, оределили смо се за запослене у различитим областима и са различитим искуством. Желели смо да кроз мехатронику сви науче све. Ово је само почетак, већ сада смо договорили другу групу која ће од септембра кренути на обуку. Циљ је да бар 80 запослених, у наредне две године, прође курс за мехатроничара. Данас смо договорили сарадњу и кроз школу мехатронике и курс од 800 часова, где полазници, по успешно положеним завршним испитима, стичу пети степен стручне спреме. Дипломе је верификовало и наше Министарство просвете и оне су валидне у Немачкој и целој Европској унији - истакао је председник компаније "Галеб" Радослав Веселиновић.

Осим образованог кадра, овакав програм даје и значајне економске бенефите, у области унапређења рада и рационализације трошкова.

-Бенефити су велики, далеко већи од трошкова пколовања. Они управљају машинама чија вредност износи неколико стотина хиљада евра до милион евра и знањем се смањује могућност потенцијалне хаварије, а истовремено се олакшава одржавање машина у пуном потенцијалу. То је корист за компанију, али и за запослене који су своје знање стечено у школи подигли на виши ниво из области електронике, механике, аутоматике, пнеуматике, пројектовања, машинства. То је нешто што наше школство није препознало као потребу привреде и зато ме је одмах и заинтересовао овакав систем обуке који је понудио "Ernst Klett DUAL школа" - додао је Веселиновић.

Уз курс мехатронике, деветог месеца ове године у плану је унапређење партнерства "Ernst Klett DUAL школе" и комапније "Галеб" кроз још један програм.

-Од септембра је у плану реализација једног јединственог програма заваривања - Академије заваривања. Сви наши програми су јединствени на тржишту. Наша дидактичка опрема је врхунска и све што полазници вежбају током наставе у школи, одмах могу да примене у реалном окружењу. Текућа година је година развоја и година започињања нових програма, све у складу са потребама привреде Србије. Наш програм је посвећен презентовању најбоље европске праксе српској привреди стварајући овде нову вредност - истакла је Оливера Гвозденов.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa