Инфо

1. март 2020.1. мар 2020.
фото: РТВ Шабац

фото: РТВ Шабац

Зеленовић: Потајно се надам да ћу добити подршку СзС

Није ми било лако када нисам добио подршку партнера из Савеза за Србију јер сам ту подршку очекивао, потајно се надам да је то могуће и да ће СзС да донесе одлуку да подржи Шабац или Параћин, рекао је у интервјуу за nova.rs Небојша Зеленовић градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију.

Без обзира на то да ли ће стићи подршка од колега, са којима је основао СзС и из ког је изашао по доношењу одлуке да ће изаћи на изборе у Шапцу, Зеленовић је апсолутно убеђен да је донео добру одлуку и да ће на изборима победити.

Зашто сте били у кампањи бојкота по селима у Шапцу, а сад сте донели одлуку да изађете на изборе?


Странка коју ја предводим је од почетка била део сваког интегративног процеса који се десио, било да је у питању СзС или шире груписање потписника Споразума са народом, било процес уједињења Демократске странке. Са сваким смо били врло отворени и пријатељски настројени, помогли свакоме коме смо могли. СзС је своју кампању кренуо из Шапца и за сво то време било је некако потпуно јасно да ће питање тог посебног статуса Шапца и Параћина доћи до своје кулминације.

Хоћете да кажете да сте све време радили на јединству и да нисте хтели ни на један начин да га рушите?

Мене данас јако боли кад неко каже да сам ја на неки начин нарушио јединство опозиције. Ни једним својим актом, ни једном својом речју никада нисам то урадио. Кад год смо имали разговоре који су везани за посебан статус Шапца, а то наравно полази и од чињенице када смо потписали Споразум са народом, у Шапцу и Параћину нисмо изашли из Парламента, нисмо напустили друге институције зато што тамо постоји неки парламентаризам. Кад смо прогласили бојкот, нико од нас није тражио да предамо власт. Не, ми смо активно учествовали у кампањи бојкота.

Али, признаћете да се створила нека врста конфузије, јер након одлуке о бојкоту, постављало се питање шта раде Шабац, Параћин и Стари град и увек се чуо одговор „бојкот на свим нивоима“?

Видите, ја никог нисам слагао, никога нисам обмануо било да се ради о некој редовној комуникацији или на јавним наступима. Ја никада нисам рекао да нећу изаћи на изборе у Шапцу. Увек сам говорио исту ствар и понављао да ћемо ми у Шапцу, кад дође време, саопштити своју одлуку. Истраживања показују да су резултати изванредни и да ћемо победити.

А шта вам кажу анкете, сигурно сте вршили истраживања?

Резултати истраживања која ја имам и оно што видим код грађана ми уливају оптимизам и оно што сам видео је да су резултати изванредни тако да очекујем, захваљујући енергији Шапчана и њиховој процени, да се вреди борити за нормалан и пристојан живот у слободном граду и да ћемо победити.

Нисте дуго у политици и зато морам да вас питам, како сте се ви као човек осећали када сте донели одлуку да изађете на изборе, да, како сте сами рекли, чувате свој град, а нисте наишли на подршку колега из СзС?

Ово је можда једно од најбољих питања које сам добио до сада, нико ме то није питао. Ја стварно нисам дуго у политици и никад себе нисам доживљавао некаквим политичарем и није ми било лако када нисам добио подршку од партнера из СзС јер сам ту подршку очекивао и верујем да је одлука коју смо донели ми у Шапцу добра, како за Шапчане тако и за целу Србију.

Ипак подршка Савеза је изостала?

Одлука савеза да нас не подржи, коју сам ја заиста жељно ишчекивао је погрешна и то је све што ћу рећи о Савезу. Нигде нисам ништа лоше рекао о било коме ко се заједно са мном борио против овог режима. Нико нас није избацио из савеза, нисам искључен, ја сам само рекао каква је наша одлука и тражио подршку коју нисам добио. И дан данас сам уверен да је моја одлука добра.

Да ли сте се потајно надали да ћете добити подршку, да ће вам рећи да је у реду да “одбраните” Шабац?

Ја се и даље потајно надам да је то могуће, да Савез за Србију донесе одлуку да подржи Шабац, или да подржи Параћин, зато што не видим шта може некоме да буде лоше и каква штета може да буде ако имате места у Србији где можете да остварите слободу и учините живот другачијим.

Мислите ли да је лоша одлука што Стари град не излази на изборе?

Зашто одлука на Старом граду да изађу на изборе није донета, не знам јер не знам каква је ситуација на тој општини или негде друго у Србији. Ја уважавам свачије мишљење и сваку добронамерну критику примам. Они су очигледно проценили да нема услова да се одрже избори са минималним фер условима у тој градској општини.


Верујем да ћу опет сарађивати са Савезом за Србију



Да ли сте у контакту са неким од лидера из СзС?


Тренутно се бавим комуникацијом са грађанима око најважнијих ствари у Шапцу и све време трошим на то. И тако ће изгледати наредна два месеца до локалних избора. Да објаснимо грађанима шта су наши планови за следеће четири године, како да оно што смо до сада остварили унапредимо. Ми се с времена на време чујемо, комуникација није прекинута, поздравили смо се као људи, партнери. Ја верујем да ћемо ми у неком тренутку поново доћи у ситуацију да сарађујемо.

Шта мислите о опозицији која излази на парламентарне изборе, стигле су и неке понуде за вас?

Ми смо донели одлуку да не излазимо на парламентарне изборе. Ми смо се обавезали да не учествујемо на лажним изборима и учествовање на лажним изборима даје легитимитет ненормалним условима у којима се они спроводе и баш као што је нормално да објасните ситуацију у којој се налазимо у Шапцу и Параћину, тако је још лакше да се објасни ситуација зашто се не учествује на парламентарним изборима. То су за нас лажни избори.

Очекујете ли победу у Шапцу?

Ја верујем у Шапчане и верујем да ћемо победити!

Без обзира на резултат у Шапцу, са ким бисте једино могли да сарађујете у будућности?

Ми смо се већ са људима из ДС и СДС договорили и пуно ствари урадили да дођемо до тог уједињења. Процес уједињења је застао зато што није донета одлука о подршци Параћину и Шапцу за учешће на изборима и очигледно да нас тај процес очекује после избора. После избора ћемо видети шта ће бити. Природно је да се ујединимо у ДС, да та странка буде странка која даје одговор на то шта после бојкота. После бојкота треба да дође једна нова политичка понуда. Бојкот је добар, али није довољан. Потребна је политичка понуда која каже да имамо сад нове одговоре на некаква нова питања у нашем друштву, те одговоре нуде неки нови људи у политици и таквих људи има свуд по Србији. Ево, ја сам их лично видео и упознао и у Нишу и у Новом Саду и у Крагујевцу. Обишли смо Саша Ивановић, Зоран Лутовац и ја 70 или 90 општина заједно. Где год смо били, сви су нас одлично примили, видели смо дивне људе који седе кући и чекају понуду и њима се не свиђа и никада неће гласати за Вучића и на другој страни не виде никакву понуду.

А да ли вам кажу да неће гласати ни за Ђиласа и Јеремића, за оне који су били раније на власти?

Они искрено чекају понуду и они мисле да та понуда треба и може да дође од стране уједињене демократске опозиције која хоће у ЕУ, а не фолира се око тога, она која хоће да се пристојно људи лече и да имају буџет за културу, она која хоће да се отварају теме за свакодневан живот људи. Хоће да људи непосредно одлучују, мање – више доста ствари које смо ми у Шапцу урадили преко локалне политике која врло лако може да се пресели и у све градове.

Кад вам ти људи кажу да неће Вучића, да ли вам кажу и да неће ни те бивше који су били на власти?

За Вучића сам сигуран да неће, а мислим да је добро да почнемо да разговарамо о томе кога хоће. Лично сам заслужан што је бојкот проглашен у септембру, а не у мају

Да ли мислите да је одлука о бојкоту преурањено донета и да ли је јасно смишљен план шта после бојкота?

Одмах да се разумемо, ја мислим да је одлука о бојкоту донета онда када је грађанска енергија у Србији достигла врхунац тако да је таква одлука морала бити донета. Људи су схватили да ово не води ничему. Приближавамо се изборном процесу који ће очигледно бити лажан. Ја сам само инсистирао као неко ко је оснивач Савеза за Србију да то не доносимо пре него што пружимо прилику некаквом дијалогу и та одлука је прво требало да буде донета у мају прошле године. Лично сам заслужан за то што смо успели да ту одлуку померимо на септембар. Када смо видели да не постоји политичка воља да се нешто промени ( имали смо и разговоре на ФПН ) донели смо одлуку да не учествујемо на изборима. Одлука није била лака, али је прошла све процесе и после те одлуке смо наставили да разговарамо. И Драган Ђилас и Вук Јеремић и други.

Који су планови ако победите на изборима?

Ништа, онда ћемо да разговарамо испочетка, са свима и о свему.

А ако изгубите?

То је небитно. Битно је да ли сте способни да радите ствари у које верујете, то је битно. Сви ће пожелети да буду део кампање у Шапцу

Да ли очекујете активну подршку у кампањи свог заменика и члана ДС Душана Костадиновића?

Право да вам кажем, чекам да ДС нешто одлучи о свему томе. Душан Костадиновић је мој заменик и ми у Шапцу никада нисмо гледали ко носи који дрес, увек смо радили заједно у истом тиму. Та врста сарадње не може ни са чим да се разбије или прекине. Слична је ситуација у Параћину, можда је то прави рецепт, али сачекаћемо да видимо каква ће бити одлука ДС.

Како ће изгледати кампања у Шапцу?

Сви ће пожелети да буду део ње, ево видећете. Изгледаће као кампања на неким пристојним америчким изборима, имаћемо волонтерски центар, позваћемо грађане да се укључе да подржавају не партије и некакве лидере него да подржавају некакву нормалност и бране слободу која је стечена и бране живот у слободном граду. И видећете, како буде време одмицало, тако сам сигуран да ће се доста људи укључити у ту нашу заједничку борбу и ја позивам све да нам се придруже, наша врата су отворена. До неба се захваљујем свима на подршци, посебно јавним личностима јер то и Шапчанима пуно значи.

Који је слоган кампање?


Доказ да ми нисмо до скора донели одлуку о томе је то што немамо слоган, немамо флајере, нисам ишао од куће до куће, нисам се бавио кампањом.
Извор: nova.rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa