Инфо

22. март 2020.22. мар 2020.
фото: Крстарица

фото: Крстарица

Олакшице за спас радних места

Економисти сматрају да би одлагање пореских обавеза предузећима, услед пандемије вируса корона, могла бити условљена тиме да фирме задрже запослене на нивоу који је постојао пре појаве епидемије. За ублажавање економских последица на привреду, мере државе требало да буду фокусиране на привреду и грађане који су највише погођени епидемијом, сматрају аутори најновијег броја Кварталног монитора, у издању Економског факултета у Београду и Фондације за развој економске науке (ФРЕН).

"Одобравање привремених пореских олакшица и ослобађања за предузећа у делатностима која су посебно погођене епидемијом, као што су хотелијерска предузећа и предузећа која се баве превозом роба и путника би допринело да ова предузећа премосте проблем ликвидности до почетка оправка привреде", наводи се у саопштењу.
Такве олакшице би могле, сматрају, да обухватају ослобађање од пореза на имовину у периоду трајања епидемије предузећа из области хотелијерства, одлагање плаћања пореза на зараде и социјалних доприноса за запослене који нису радили у периоду епидемије.

Држава би могла, додају, да формира фонд из кога би одобравала ванредну социјалну помоћ радницима који су услед епидемије престали да долазе на посао.

Када је реч о економским прогнозама, сматрају да уколико би се епидемија вируса корона завршила током прве половине године, очекују да би БДП државе у целој години могао да оствари раст од око два одсто уместо планираних четири процента. Годишњи раст од два процента, сматрају, био би резултат успоравања привреде у првом кварталу, снажног пада у другом кварталу и релативно снажног опоравка у другој половини ове године.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa