Инфо

23. март 2020.23. мар 2020.
Унија послодаваца Србије: Тражимо смањење пореза и доприноса на плате или неку другу врсту помоћи

Унија послодаваца Србије: Тражимо смањење пореза и доприноса на плате или неку другу врсту помоћи

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је данас да привредници Србије очекују да мере помоћи које држава планира за јавни сектор, како би се ублажиле последице пандемије због корона вируса, важе и за приватни сектор и да би међу њима могло бити и смањивање пореза и доприноса на плате запослених.

"Тражимо да пре свега помоћ државе не буде селективна и да се мере, које се планирају за јавни сектор односе и на приватни, а да би једна од мера могла бити смањење пореза и доприноса на зараде", рекао је Атанацковић за Бету.

Додао је да, "није лепо то што држава само апелује да се не отпуштају радници јер апел не може да помогне и смањи штету".

Све државе у свету планирају да, како је рекао, помогну приватни сектор - Аустрија најављује четири милијрде евра а Италија више од 20 милијарди евра за разне врсте помоћи.

"Привредници су свесни да буџет Србије није велики, али ни привреда не тражи помоћ која није сразмерна њеној снази и платама запослених", рекао је Атанацковић.

Он је оценио да је у садашњој здравственој кризи логична мера да се привреди смањи оптерећење или ако се држава не определи и за такву врсту помоћи да изабере неку другу, на пример да обезбеди новчани фонд за пола плате за запослене који не раде, а готово сви имају проблема или са прометом или са производњом.

У Србији, према његовим речима, има 400.000 регистрованих привредних субјеката и ако свако отпусти бар једног радника то је 400.000 без посла.

Оценио је да ако држава помогне привреди она помаже не само послодавце него и њене грађане.

"Привредници у Србији на плату од, на пример 60.000 динара плате држави пореза и доприноса још око 45.000 динара и држава ће из тог фонда исплатити и плате запосленима у јавном сектору који седе код куће и чувају децу јер вртићи не раде, а нас који смо то обезбедили не помиње за такву врсту помоћи", рекао је Атанацковић.

Он је казао да би нека врста подршке за привреду била и повољни кредити, али да нису "спас" јер се морају вратити.

Атанацковић је оценио да још нису до јавности стигле информације о отпуштањима, али да ће послодавци бити принуђени јер неће имати новац за њихове зараде, а да је "најбољи пример Фабрика аутомобила у Крагујевцу Фијат-Крајслер која нема пласман, па тиме ни производњу" .


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa