Инфо

23. март 2020.23. мар 2020.
Getty Images

Getty Images

Најмлађи пацијент на респиратору има 35 година

Најмлађи пацијент на респиратору у Београду има 35 година, док су најугроженији углавном старији и средњих година, речено је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Стручњаци истичу да се можемо изборити са вирусом релативно брзо ако будемо дисциплиновани као Кинези, али поручују и да се не треба везивати за прогнозе.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да кинески стручњаци нису дали процену да ће, уколико се придржава свих мера, Србија изаћи из кризе за 29 дана, већ су искуства упоређивали са једном кинеском провинцијом сличној нашој земљи.
"Кинези су прво питали јесмо ли дисциплиновани, а ми смо рекли да не бисмо баш могли тако да кажемо", казао је Кон на конференцији за новинаре и додао да се све мере које ником не падају лако, да ће он лично видети да ли ће моћи мало да се попусти, морају применити са циљем да се спречи преношење.


На питање новинара о обавезном ношењу маски, Кон је објаснио да су оне обавезне пре свега код здравстевних радника и код оболелих особа у затвореном простору, и да нису раније могли да препоруче обавезно ношење маски кад их није било.

Говорећи о старосној структури пацијанта који су на респиратору, заменица директора Инфективне клинике Београд Ивана Милошевић рекла је да је слика шаренолика и да најмлађи пацијент има 35 а најстарији 80 година, да су стабилно али да њихово стање увек може да изненади лекаре.

На питање о ситуацији у Ваљеву где су заражени радници Института за јавно здравље, заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепевчевић рекла је да су све особе код којих је потврђен вирус у изолацији као и њихови контакти, али да на овај вирус нико није имун и да може ући у било коју институцију.

На конференцији за новинаре речено је и да је причешће верника истом кашиком опасно за преношење вируса, и да се очекује препорука патријарха Српске православне цркве Иринеја о том протоколу.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa