Инфо

26. март 2020.26. мар 2020.
Nula049

Nula049

Штета због мраза на воћу од 40 до 50 милиона евра

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић рекао је да ће штета коју ће мраз проузроковати воћу бити од 40 до 50 милиона евра.

Он је рекао да је кајсија промрзла 95 одсто због температура и до минус шест степени измедју 22. и 23. марта. Засади овог воћа највећи су у Војводини, у Подунављу на подручју измедју Београда и Смедерева и у околини Чачка.

Кесеровић је рекао да је због фронталног хладног таласа кајсија пропала и у воћњацима на неколико стотина метара надморске висине.

Ниска температура је уништила, како је рекао, 60 до 70 одсто брескве и ране шљиве, затим значајно трешње, док су јабуке и вишње отпорније и штета ће бити минимална.

Он је рекао да је пре доласка хладног таласа упозорио власнике воћњака да предузму неке мере и да ако немају машине фрост бастер (мразоловце) које у воћњак убацују топао ваздух, бар задимљавају воћњак паљењем бала сламе.

Кесеровић је рекао да је заштита могућа и орошавањем из хелихоптера али је скупа за мале воћњаке. Касни мразеви су, према његовим речима, могући и у првој декади априла, а од 2012. године нису прескочили ниједно пролеће.
Beta

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa