Инфо

26. март 2020.26. мар 2020.
Morava info

Morava info

Једна од лекција пандемије је да природа неће седети скрштених руку

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је пандемија коронавируса оголила свет у његовим крајностима и ограниченостима.


Он је у интервјуу за недељник Време рекао да је пандемија показала да су људи никада повезанији, а опет отуђени, да је човек у појединим моментима застрашујуће себичан и непажљив, а опет солидаран до неслућених граница самопожртвованости и племенитости.

"Показују сву људску крхкост, непревидивост сутрашњице, апсурдност колективних представа о својој супериорности и бесмисленост предрасуда", поручио је Костић.

Он је истакао да је једна од лекција пандемије да "природа неће седети скрштених руку и са дивљењем посматрати актуелну антропоцентричну и нарцистичку деструктивност хомо сапијенса".

Упитан о томе како мисли да ће свет изгледати после пандемије, Костић је рекао да је склонији да више него футуролозима верује мађарским пиљарицама које цитира Милош Црњански да "никад није било тако да није било некако".

"Живот се жилаво настављао упркос ратовима и страшним епидемијема", поручио је Костић и додао да ће ова пандемија узроковати неке промене.
N1/Vreme

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa