Инфо

27. март 2020.27. мар 2020.
Останите физички активни током самоизолације
Завод за јавно здравље Шабац

Останите физички активни током самоизолације

Светска здравствена организација је у циљу заштите менталног и физичког здравља особа које се налазе у самоизолацији припремила сет вежби у трајању од 150 минута умереног интензитета или 75 минута физичких активности јаког интензитета недељно, или комбинацију обе врсте вежби. Ове препоруке за вежбање се могу постићи и код куће, без посебне опреме и у условима ограниченог простора.Ево неколико савета како да останете активни и смањите боравак у седећем положају док сте у условима самоизолације:

Током дана правите кратке паузе. Кратки облици физичких активности могу вам помоћи да останете витални у условима самоизолације. Активности које се препоручују су:плес, играње са децом , чишћење домаћинства, бављење баштованством.

Пратите он лине часове вежбања.Многи од ових часова су бесплатни и могу се наћи на Youtube каналу или на адреси:WHO Regionalofficefor Europe,http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine.Ако немате искуства, све вежбе радите у складу са својим здравственим и физичким могућностима.

Ходајте чак и ако сте ограничени на мали простор. Ходање у месту вам може помоћи да останете активни.Ако имате телефонски позив стојте или ходајте у месту док разговарате.Ако планирате да вежбате на отвореном простору водите рачуна да морате бити удаљени бар 2 м од друге особе.


Устајте, смањите време седења кад год је то могуће.Препорука је да прекинете седење или лежање на сваких 30 мин.Покушајте да све што можете од свакодневних активности радите у стојећем положају.

Опустите се и медитирајте. Медитација и вежбе дисања могу вам помоћи да останете смирени и опуштени.

За оптимално здравље веома је важна исхрана и хидратација организма.СЗО препоручује воду уместо других напитака који имају додат шећер (сокови). Ограничите употребу алкохолних пића. Трудите се да вам исхрана буде разноврсна и ограничите унос соли, шећера и масти. Преферирајте интегралне житарице у исхрани.


Извор: WHO RegionalofficeforEurope, Stay physically active during self-http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine (претражено 26.03.2020)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa