Инфо

28. март 2020.28. мар 2020.
Нови амерички тест на корона вирус даје резултате за пет минута

Нови амерички тест на корона вирус даје резултате за пет минута

Бета-АП) - Једна америчка компанија саопштила је синоћ да је направила "преносни" уређај за тестирање на корона вирус, који може за пет минута да установи да ли је нека особа заражена, а за 13 минута покаже ако је резултат негативан.

Компанија Ебот Лабораторис (Аббот Лабораториес) саопштила је да јој је америчка савезна агенција за лекове ФДА одобрила да почне са производњом тих тестова које ће моћи да испоручи здравственим установама већ од идуће недеље.

Тестови ће се спроводити преносним уређајем величине мањег тостера опремљеног молекуларном технологијом.

"Против пандемија болести КОВИД-19 ће се борити на више фронтова и молекуларни преносни уређај који може да даје резултате тестова за неколико минута ће помоћи", рекао је званичник компаније Роберт Форд.

Уређај је одобрен само за примену у здравственим установама.

САД недељама покушавају да повећају тестирање на корона вирус после низа проблема с првобитним тестовима које је припремила влада. Дневни капацитет тестирања повећава се откад више великих лабораторија развија тестове.

Пре компаније Ебот, америчка регулаторна тела су, протекле недеље, одобрила тестове још две компаније. За старије тестове потребно је између четири и осам сати да дају резултате.

Здравствени званичници сматрају да САД треба да тестирају 100.000 до 150.000 људи дневно да би ушли у траг корона вирусу и зауставили његово ширење, наводи АП.

За сада нема званичних података о броју тестираних у САД.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa