Инфо

31. март 2020.31. мар 2020.

Највећи пад од Велике депресије

На светским берзама збрисано је 15 билиона долара вредности акција, цене нафте су пале за 60 процената, а тржишта у успону, попут Бразила, Мексика и Јужне Африке, бележе пад њихових националних валута за више од 20 одсто.

Волатилност и притисак на тржиштима корпоративног задуживања појачала су страховања да би могли да пропадну читави сектори -испарила је готово половина вредности акција авио-компанија,а економије које су већ у паду суочавају се са новим таласом кризе државних дугова, пише Ројтерс.

Гиљотину није избегао ни Волстрит, где је забележен суноврат Дау Џонса за 22 посто и индекса С&П 500 за 24 процента,, азијско-пацифички МСЦИ, који мери вредност акција на берзама 49 земаља, изгубио је скоро 25 одсто вредности, док се лондонски ФТСЕ стропоштао за 27 одсто.

Илуструјући интензитетудара који светске берзе трпе, британска агенција наводи да је рекордни квартални пад вредности на Волстрита износио 40 процената 1932. усред Велике депресији, те да чињеница да су индекси С&П и Дау пре само месец дана били на рекродним нивоима сведочи о томе да је овог пута пад био бруталнији.

Акције у Кини, коју је вирус прво погодио, релативно су добро прошле с падом од само 11 одсто у доларској противредности, али су последице на другим великим тржиштима у успону погубније пошто су њихова главна тржишта робе у валута у колапсу.

Руске акције, које су прошле године биле на челу листе добитника, потонуле су за 40 процената у доларском износу, берза Јужне Африке, којој је у петак одузет инвестициони кредитни рејтинг, пала је у истом поценту, али је најгоре прошао Бразил са суновратом вредности акција од 50 посто.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa