Инфо

31. март 2020.31. мар 2020.
"Независност": Одговорно и без ширења панике

"Независност": Одговорно и без ширења панике

Грански синдикат културе, уметности и медија "Независност" апеловао је данас на све новинаре у Србији да у условима ванредног стања "хладне главе приступају свом послу и чињенице третирају са пажњом онога који рукује потенцијално опасним материјама".

"Питање уређивачке политике се, дакле, више не поставља. Једина политика сваком новинару и медијском раднику треба да гласи: 'опште добро'. Уколико власник или главни уредник имају нешто против тога, основна је дужност медијског радника да га упозоре на горепоменути приоритет интереса. Ко то није у стању, боље је да се повуче са медијске сцене у најближи карантин", оценио је синдикат.

Како се наводи у саопштењу, паника је највећи непријатељ уређеног система каквом свако друштво стреми, а у новинарским рукама је алат за сејање панике или за њено смиривање и стављање под контролу.

"Часно је бити у могућности да узнемиреног смириш а да му притом пружиш тачну, благовремену и што је могуће целовитију информацију. У часовима свеопште угрожености и нарастајуће атмосфере страха, људи су склони бежању у пределе илузије или у нерационалне теорије које воде у панику", упозорио је синдикат.

Из овог синдиката су нагласили да није свака реч коју било који званичник, па и онај највиши, изговори, вредна преношења.

"Онда када та реч није у складу са елементарним начелима трезвености и разума, ако је понижавајућа за било кога или ако подстиче оно најгоре у људима - онда та реч није за преношење. Без обзира на висину ранга оног који је изговара. Јер мера новинарског ангажмана је мера служења људима а не властима", наводи се у саопштењу.

Синдикат је позвао све новинаре и медијске раднике да слушају свој новинарски резон, и да се у текућој ситуацији са пандемијом смирено и разложно баве својим послом, размишљајући увек о добробити грађана којима служе.

"Позивамо све медијске раднике да се уздигну изнад свакодневне равни и да у искушењима којима наша професија и иначе не оскудева, покажу да та професија са становишта јавног интереса није изгубљена", саопштио је Синдикат Независност.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa