Инфо

31. март 2020.31. мар 2020.
фото: www.vesti-online.com

фото: www.vesti-online.com

Минималац за државни врх

Влада Северне Македоније одлучила је данас да председник државе, премијер и сви други изабрани и именовани функционери у априлу и мају приме минималну плату од 14.500 денара (234 евра). То је, како је саопштено, једна од 17 мера другог пакета економских мера за борбу против кризе изазване пандемијом корона вируса који је донет да би се сашувало што је могуће више радних места грађана и да би се помогло привреди.

Смањење плате на "минималац" се не односи на администрацију и именована лица у здравству, већ су том мером обухваћени председници државе, парламента и владе, заменици министара, државни секретари, директори државних институција, посланици, градоначелници, док председници и чланови управних и наџорних одбора јавних инстутуција неће примати надокнаду за време трајања кризе.

Једна од мера је да држава у априлу и мају, уз одређене услове, финасијски подржи компаније које су упале у кризу због епидемије корона вириса до висине минималне плате по раднику месечно, сразмерно оствареним ефективним сатима проведеним на послу.

"Овом мером се подржава ликивдност послодаваца у приватном сектору, односно смањују се њихови трошкови за плате у функцији заштите радних места радника у условима кризе"”, наводи се у саопштењу.

Међу мерама које је данас усвојила Влада Северне Македоније је и да за април и мај обезбеди минималне плате од 14.500 денара за "све спортске раднике запослене у спортским удружењима" и за "141-ог слободног уметника", којима ће Министарство културе обезбедити и доприносе.

Македонским компанијама је обезбеђена бескаматна кредитна линија од нових осам милиона евра, поред раније одобрених 5,7 милиона евра, а те нове кредите ће моћи да узму микро, мала и средња предузећа.

Развојна банка Северне Макдоније ће, наводи се, преко комерцијалних банака пласирати 50 милиона евра повољних кредита за заштиту ликвидности компанија.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa