Инфо

Берза

  • aero 868 ▲ 0,35%
  • impl 3.790 ▼ -0,03%
  • kmbn 2.300 ▲ 0,04%
  • mtlc 1.800 ⚫ 0,00%
  • niis 599 ⚫ 0,00%
  • tgas 12.803 ▼ -1,52%
(1. април 2020.)

Интернет кампања заштите деце поводом Светског дана борбе против алкохолизма

Интернет кампања заштите деце поводом Светског дана борбе против алкохолизма
Центар за омладински рад спроводи кампању "Није шала" (#NIJEŠALA), поводом 1. априла, Светског дана борбе против алкохолизма, чији је циљ заштита деце и младих из осетљивих група у време карантина као мере спречавања ширења заразе болести ковид-19.
Посебан циљ је да се помогне деци и младима чији су један или оба родитеља зависни од конзумирања алкохола, наводи се у саопштењу за јавност.


"Циљ иницијативе јесте да сви актери омладинске политике и институције које брину о здрављу и квалитету живота деце и младих, као и медији, данас на својим друштвеним мрежама поделе садржај у складу са темом заштите деце и младих, користећи хештег #NIJEŠALA симболично алудирајући и на 1. април Светски дан шале, јер алкохолизам није шала", пише у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да 7,5 милиона деце млађе од 18 година живи са родитељима који је имао проблем прекомерне употребе алкохола.

"#NIJEŠALA да је у Европи 16 одсто свих случајева злостављања и занемаривања деце повезано са алкохолом. #NIJEŠALA што деца чији су родитељи зависни од конзумирања алкохола чешће имају здравствене проблеме и пате од депресивности, анксиозност, поремећаја сна, што су склонија деликвенцији и што развијају два до седам пута већу шансу да имају проблем са алкохолом у неком добу свог живота”, упозорава Центар за омладински рад.

Додају да "#NIJEŠALA статистика према којој је преко 96 одсто студената у Србији пробало алкохолна пића, скоро 58 одсто у узрасту од 14 до 17 година, а више од 28 одсто пре 14. године.

Најавили су да ће током целог априла објављивати едукативне текстове на тему заштите деце и младих од штетног коришћења алкохола, посебно из аспекта превенције ширења заразе болешћу Kовид-19.


Извор Бета

Најновији број

28. мај 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa