Инфо

1. април 2020.1. апр 2020.
Интернет кампања заштите деце поводом Светског дана борбе против алкохолизма

Интернет кампања заштите деце поводом Светског дана борбе против алкохолизма

Центар за омладински рад спроводи кампању "Није шала" (#NIJEŠALA), поводом 1. априла, Светског дана борбе против алкохолизма, чији је циљ заштита деце и младих из осетљивих група у време карантина као мере спречавања ширења заразе болести ковид-19.
Посебан циљ је да се помогне деци и младима чији су један или оба родитеља зависни од конзумирања алкохола, наводи се у саопштењу за јавност.


"Циљ иницијативе јесте да сви актери омладинске политике и институције које брину о здрављу и квалитету живота деце и младих, као и медији, данас на својим друштвеним мрежама поделе садржај у складу са темом заштите деце и младих, користећи хештег #NIJEŠALA симболично алудирајући и на 1. април Светски дан шале, јер алкохолизам није шала", пише у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да 7,5 милиона деце млађе од 18 година живи са родитељима који је имао проблем прекомерне употребе алкохола.

"#NIJEŠALA да је у Европи 16 одсто свих случајева злостављања и занемаривања деце повезано са алкохолом. #NIJEŠALA што деца чији су родитељи зависни од конзумирања алкохола чешће имају здравствене проблеме и пате од депресивности, анксиозност, поремећаја сна, што су склонија деликвенцији и што развијају два до седам пута већу шансу да имају проблем са алкохолом у неком добу свог живота”, упозорава Центар за омладински рад.

Додају да "#NIJEŠALA статистика према којој је преко 96 одсто студената у Србији пробало алкохолна пића, скоро 58 одсто у узрасту од 14 до 17 година, а више од 28 одсто пре 14. године.

Најавили су да ће током целог априла објављивати едукативне текстове на тему заштите деце и младих од штетног коришћења алкохола, посебно из аспекта превенције ширења заразе болешћу Kовид-19.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa