Инфо

1. април 2020.1. апр 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Фабрици: Данас и сутра стижу два авиона у Србију са медицинском опремом

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ће данас и сутра у Београд стићи два авиона са медицинском опремом коју је Влада Србија набавила на међународном тржишту.

Фабрици је данас за Прву телевизију рекао да је Влада Србије набавила медицинска средства а да ЕУ је помогла да се она допреми у Србију.
"ЕУ финансира карго летове. Прва два лета су стигла, један у петак а други у недељу. Имамо још два лета која се очекују данас и сутра и Влада Србије је већ упутила захтев за финансирањем нових 10 летова у априлу", рекао је Фабрици.

Он је истакао да ЕУ 16. марта добила званичан захтев Србије за помоћ и да је Унија већ 20. марта издвојили 7,2 милиона евра за финансирање опреме".

Поред тога ЕУ је покренула иницијативу заједничке набавке и позвала Владу Србије, као и друге земље у региону, да буду део тог механизма.

"Заједничка набавка нам омогућава да имамо бољу цену, јер уместо да се сви такмиче међусобно и да приватне компаније купују опрему и препродају је, кроз заједничку набавку Европска Комисија води поступак и императив је да се постигне боља цена и бољи квалитет. Прва процедура набавке је закључена 27. марта. Комисија разматра понуде и врло брзо ћемо објавити доделити прве уговоре", рекао је Фабрици.

Он је навео да је ЕУ заједно са Србијом и уз Србију не само у овом тешком тренутку, већ и да традиционална помоћ Уније даје добре резултате.

"У претходне две деценије ЕУ је или дала или позајмила Србији 250 милиона евра само у сектору здравства. Изграђено је и реновирано више од 20 болница у Србији захваљујући овим средствима", навео је Фабрици.

Упитан да прокоментарише тврдње Карла Билта да је у Србији много више пажње посвећено кинеској помоћи, Фабрици је рекао да се треба концентрисати на изјаву председника Србије Александра Вучића после јучерашњег разговора са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем, који је захвалио ЕУ на помоћи од 15 милиона евра за хитну помоћ, 21 милион евра као краткорочну помоћ и још 50 милиона на дужи рок.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa