Инфо

1. април 2020.1. апр 2020.
Бета

Бета

ОЕБС забринут због одлуке Владе Србије о централизацији информисања у вези с пандемијом

Представник ОЕБС за слободу медија Арлем Дезир и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио данас су изразили забринутост због нове одлуке Владе Србије о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса и утицаја који би могла да има на слободан приступ информацијама.

У саопштењу ОЕБС пише да "та одлука изгледа да новинарима и медијима искључује добиање информација о пандемији из других извора, сем оних који су поменути у тој одлуци".

Дезир је рекао да је "приступ информацијама од кључног значаја за медије" који у време здравствене кризе "имају важну улогу у пружању важних информација јавности и у борби против ширења лажних информација о пандемији".

"Иако у потпуности разумем потребу борбе против емитовања лажних информација током ове здравствене кризе, забринут сам због утицаја ове одлуке на рад медија и новинара, као и на њихову способност да извештавају о пандемији и да објављују информације које потичу од различитих извора", навео је Дезир.

Он је, како се наводи, "нагласио да би одлука (Владе Србије) могла негативно да утиче највише на локалне медије, укључујући њихов капацитет да извештавају о локалним темама повезаним с пандемијом".

Орицио је навео да Мисија ОЕБС у Србији у потпуности подржава све напоре власти Србије у борби против корона вируса, "који укључују пружање поузданих информација грађанима током пандемије".

"Како би било очувано поверење, спречена нервоза или паника и обезбеђена сарадња грађана, кључно је да се додатно заштити слободан проток информација са свих нивоа власти, да се очува плурализам извора и пуна транспарентност током ванредног стања", рекао је Орицио.

Влада Србије је 28. марта усвојила Закључак о информисању у време пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији корона вируса током ванредног стања. Та одлука предвиђа да све информације у вези с пандемијом јавности саопштава премијерка Србије Ана Брнабић или лице које овласти Кризни штаб.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa