Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Ђорђевић поводом Светског дана аутизма: Различитост нас чини једнакима

Ђорђевић поводом Светског дана аутизма: Различитост нас чини једнакима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је да ће Влада Србије и у наредном периоду наставити да се залажу за стварање модерног друштва у којем не постоји ниједан облик дискриминације.

Он је, поводом 2. априла Светског дана аутизма који се ове године обележава под слоганом "Могу да учим, могу да радим", оценио да основа сваког модерног друштва огледа се пре свега кроз развој свести свих грађана и њиховог заједничког деловања.

Како је навео, предрасуде према људима који имају одређени степен инвалидитета, друге су верске или националне припадности, у Србији не смеју да постоје, већ сви треба да прихватимо разлике међу људима и помогнемо онима којима је помоћ потребна како би остварили своја основна људска права.

"Ресорно министарство наставиће активно да се залаже да свакој групацији особа са инвалидитетом пружи могућност да обликује, изражава и реализује своје потребе и да има једнаке могућности и право на различитост", казао је Ђорђевић, саопштило је министарство.

Навео је да ће министраство настојати да особама са аутизмом и њиховим породицама олакша и учини живот бољим низом активности, путем конкурса за унапредјење положаја особа са инвалидитетом, као и кроз сарадњу са Савезом удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

С обзиром да су рана дијагностика и третман, укључивање у образовни процес и запошљавање, кључни за развој социјалних вештина, министарство ће, како је навео Ђорђевић, наставити да у партнерству са релевантним институцијама предузима активности које ће допринети да особе из аутистичног спектра постану самосталније, воде испуњенији и продуктивнији живот и дају пун допринос заједници чији су равноправни чланови.

"Позивамо све грађане, доносиоце одлука, стручњаке, лидере пословног окружења и јавност да дају свој допринос у циљу остваривања веће равноправности и укључености у друштво особа са аутизмом, чиме ћемо особама који имају аутизам послати јасну поруку да нису саме и да нас различитост уствари чини једнакима, поручио је Ђорђевић.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa