Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Извор: Бета

Извор: Бета

Министарство: Традиционално полагање пријемних за ученике са посебним способностима

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је данас да је у току пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у специјализоване средње школе - Математичку и Филолошку гимназију, као и упис ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство, музичке, балетске, ликовне и друге.

У саопштењу се наводи да се кандидати за упис у специјализована одељења анкетирају о условима у којима би се тај испит могао реализовати у кућним условима.

Уколико се издвоје пријемни испити којима се проверавају вештине попут цртања, сликања, свирања, певања, игре и вајања и разматрају могућности реализације испита који су усмерени на "папир/оловка" у кућним условима, Министарство наводи да се дошло до закључака да су многобројни ученици заинтересовани за та специјализована одељења, али да немају сви доступну опрему за реализацију испита на даљину.

Око 10 одсто од до сада пријављених ученика није у могућности да полаже онлајн.

"Да би се испоштовао један од базичних принципа образовања, а то је подједнака доступност образовања за све ученике на целој територији Србије, Министарство ће реализацији ових испита приступити на досадашњи начин када се епидемиолошки ризици сведу на најмању могућу меру", додаје се у саопштењу.

До тада ће средњим школама бити доступни подаци о броју заинтересованих ученика и предложени начини организације бесплатне онлајн припремне наставе, а Министарство је напоменуло да поједине специјализоване гимназије већ организују такав облик припреме за полагање пријемних испита.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa