Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
IZVOR: MONDO/GORAN SIVAČKI

IZVOR: MONDO/GORAN SIVAČKI

Камиони у транзиту од данас без полицијске пратње, роба ће стизати брже до купаца

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је од данас укинута полицијска пратња камионима у транзиту кроз Србију, што ће омогућити бржи превоз робе до крајњих купаца.

"Министарство је покренуло иницијативу ка Словенији и Хрватској да и они донесу исту меру, како би и грађани Србије, као и других земаља у окружењу, брже добијали робу и намирнице", казала је Михајловић, саопштило је Министарство.

Она је додала да су ове мере припремљене у координацији са Министарством унутрашњих послова (МУП), односно Управом саобраћајне полиције и Управом граничне полиције, са којима Министарство саобраћаја интензивно сарадјује на обезбедјивању несметаног кретања теретног друмског саобраћаја у условима епидемије.

"Ове мере имају двојаку корист јер ћемо, с једне стране, имати убрзан транзит кроз Србију, а са друге, мање оптерећивање припадника МУП-а због пратње конвоја камиона. Такође, краће задржавање камиона на границама и значајно скраћење укупне дужине путовања важно је и због безбедности у саобраћају, јер су возачи путовали и до три дана кроз Словенију, Хрватску и Србију, кад се рачуна и чекање на граничним прелазима да се формирају конвоји", навела је Михајловић.

Она је истакла да је од 13. марта до данас у 7 часова у Србију ушло укупно 45.565 камиона, од чега 23.601 камион за тржиште Србије, а 21.964 камиона у транзиту.

Подсетила је и да су мере, које је увела Србија, усклађене са одлукама Европске комисије о олакшању транспорта терета и увођењу посебних мера за то, као што су зелени коридори, односно транзитни коридори који ће максимално бити растерећени заустављања возила, као и максимално коришћење електронских докумената због мањег контакта возача са другим лицима.

Прецизирала је и да су за камионе у транзиту дефинисани и транзитни правци, а заједно са Министарством рударства и енергетике утврђено је укупно девет бензинских станица на којима ће теретњаци моћи да се задржавају.

Бензинске станице биће видно означене таблама са натписом "ТРАНЗИТ", а биће одштампани и леци са информацијама на седам језика које ће возачи добијати на уласку у Србију, на којима ће бити и мапа Србије са путним правцима на којима су означене локације пумпи на којима могу да наточе гориво.

Дежурне бензинске станице за камионе у транзиту биће распоређене дуж најфреквентнијих транзитних праваца, радиће 24 часа дневно. Оне располажу свим потребнима садржајима за теретна возила и возаче, укључујући велике паркинге за камионе, храну и кафу за понети, пуњење ТАГ уређаја, бежични интернет и мењачнице.

Дежурне бензинске станице су две компаније МОЛ Сербиа, у непосредној близини граничног прелаза Хоргош, у смеру изласка из Србије ка Мађарској и у смеру ка Београду.

На граничном прелазу Батровци са Хрватском, дежурна је бензинска пумпа МОЛ Сербиа, у смеру ка Хрватској, док се пумпа ОМВ Сербиа налази 29 километара након уласка у Србију.

Из Министарства су навели да су дежурне станице и ССГ Наис, Ниш, ГАЗПРОМ, ССГ Фонтана, Ниш, ГАЗПРОМ, ЕКО Сопот, Мали Пожаревац, ЕКО Врчин и ССГ Пријепоље, НИС.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa