Инфо

4. април 2020.4. апр 2020.
фото: www.fakti.org

фото: www.fakti.org

Прво вештачко срце у људском организму

На данашњи дан, пре тачно 51 годину, прво вештачко срце уграђено је у људски организам. Овај велики медицински и научни подухват догодио се у Хјустону (САД). Кардиохирург Дентон Хули уградио је срце Хакселу Карпу из Илиноиса. Сам Хули је операцију назвао "актом очајања", али и једином могућношћу да пацијент преживи до проналаска и транспорта донорског срца.

Непуна три дана касније заменио је вештачко донорским срцем, али је нажалост Карп преминуо само 24 сата касније. Иако исход није био чудесан, подухват јесте и остао је забележен у историји медицине.

Код нас је прво усађивање вештачког срца учињено 2017. године у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње". Операција је трајала око пет часова, а у односну на 1969. годину, вештачко срце је много сличније природном и самим тим способно да дуже одржи у животу власника који чека донора.

1765 - У Петрограду је умро Михаил Васиљевич Ломоносов, руски научник, песник и академик, енциклопедиста светског гласа. Бавио се и физиком, хемијом, географијом и астрономијом и знатно допринео развоју тих наука. Аутор је прве руске граматике и оснивач Московског универзитета (1755), који и данас носи његово име.

1825 - У Новом Саду је рођен српски научник и филолог Ђура Даничић. Подржавао је Вука Караџића у борби за реформу српског језика и правописа (Рат за српски језик и правопис, 1847). Био је секретар Југословенске академије знаности и умјетности у Загребу где је 1880. покренуо израду "Речника хрватског или српског језика". С латинског је превео Стари завет.

1860 - У Београду је рођен Војислав Илић, песник који се сматра оснивачем модерне поезије у српској књижевности и творцем веристичког израза ("Зимска идила", "Јесен", "Ја ништа више не верујем", "Тамара", "Исток").

1949 - Министри спољних послова САД и 11 западно европских држава потписали су у Вашингтону Северно-атлантски пакт (НАТО), војни уговор којим је створена снажна војнополитичка формација западних савезника.

1960 - Француска и Федерација Мали (Сенегал и Судан) потписали су споразум којим је Федерација Мали стекла независност.

1968 - У Мемфису, у америчкој савезној држави Тенеси, убијен је Мартин Лутер Кинг, борац за грађанска права и мир. У борби за равноправност црнаца у САД служио се Гандијевим методама ненасиља и грађанске непослушности. Добитник је Нобелове награде за мир 1964. године.

1983 - Умрла је америчка позоришна и филмска глумица Глорија Свансон (Глориа Сњансон), звезда немог и звучног филма ("Булевар сумрака", "Краљица Кели", "Госпођа Сан-жен", "Заза", "Мушко и женско").

1998 - У експлозији метана у украјинском руднику угља Скачинско, у Доњецкој области, погинула су 63 рудара.

1999 - У ваздушним ударима НАТО-а на рафинерију нафте у Панчеву погинула су три радника рафинерије. У бомбардовању топлане на Новом Београду погинуо је чувар топлане.

2001 - Судански министар одбране и још 14 војних функционера погинули су у авионској несрећи у критичном тренутку грађанског рата у земљи.

2002 - Анголска војска и УНИТА потписали су примирје у Луанди, чиме је окончан један од најдужих и најкрвавијих афричких ратова. Око милион људи погинуло је у борбама владиних снага и УНИТА које су почеле 1975. након стицања независности од Португалије.

2002 - У Београду је преминуо археолог Милутин Гарашанин, члан Српске академије наука и почасни члан многих европских академија.

2003 - Америчке војне снаге заузеле су багдадски међународни аеродром "Садам" (Саддам) и преименовале га у "Багдад Интернешенел" (Багхдад Интернатионал).
Б92

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa