Инфо

4. април 2020.4. апр 2020.
Nedeljnik

Nedeljnik

Стевановић: Ово је тек почетак борбе против коронавируса, не смемо се опуштати

Директор Инфективне клинике у Београду и члан здравственог кризног штаба Владе Србије Горан Стевановић оценио је да су епидемиолошки показатељи данас "нешто мало" бољи, али да је ово само почетак борбе против коронавируса и поручио да се не треба опуштати.

Стевановић је за РТС рекао да је Србија тек на почетку, јер је приступила развлачењу епидемије и распоређивању оболелих по дану на дужи временски период.

Он је рекао да је за Србију сваки добијени дан велика победа.

Стевановић је оценио да су цифре Србије за четврту и пету недељу епидемије у поређењу са Италијом и Шпанијом "10 пута боље", али је указао да је и даље много људи на улицама и да има још оних који не желе да се јаве лекарима.


Показатељи у Србији су, како каже, углавном онакви какве је струка очекивала јер су предузете мере успеле да успоре ширење вируса, али наглашава - "нема места опуштању".

Стевановић је поново да је овај вирус опасан, да епидемија "иде као лавина" и да се мора правити опција за сваки сценарио.

Он је рекао да највећи број људи из најугроженијих групе - старих особа и хроничних болесника, понаша се одговорно, али да се млађи људи не јављају на време лекару, мислећи да болест неће на њих или да могу да је издрже на ногама.

Због тога је идеја да укључивањем домова здравља поробамо да откријемо највећи број заражених у раној фази јер тада могу успешније да се лече, каже Стевановић.

Додаје и да Инфективна клиника не ради пуним капацитетом, јер је то истовремено и тријажни центар где долазе најтежи болесници, па за њих мора постојати резервни капацитет.

На клиници је сада 80 пацијената, од којих 11 на респиратору.

Стевановић каже и да су лекарима, медицинским сестрама и техничарима смене знатно појачане тако да их ноћу дежура и и по 40.
FoNet/N1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa