Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Сви у служби борбе против вируса

Сви у служби борбе против вируса

Шабачки Дом здравља "Др Драга Љочић" добио је нови контингент заштитних визира намењених здравственим радницима ове установе, превасходно радницима у Трећој здравственој амбуланти која је истовремено и ковид амбуланта. Од среде у Дому здравља се обавља и тестирање, односно узимање бриса за тестирање на Ковид 19, а функционише и ковид паркинг у непосредној близини ове амбуланте.

-У Трећој здравственој амбулатни је пријем пацијената код којих се сумња да би могли бити заражени корона вирусом. Најизраженији симптоми су: кашаљ, повишена температура, отежано дисање. Апелујем на све суграђане да се јављају стриктно у ову амбуланту уколико имају поменуте симптоме. Наравно, могу се јавити и на телефон 015/363-505, али је препорука да не чекају и не одуговлаче. Преглед обављају дежурни лекари. Осим прегледа од јуче смо почели и узорковањем брисева из носа и грла, који се потом прослеђују Заводу за јавно здравље, а он потом њих прослеђује Ветеринарском специјалистичком институту на даљу анализу - истакла је директорка Дома здравља Јасмина Станковић.



Радно време Дома здавља је од 07 до 22 сата, док у преосталом времену, грађани који осете овакве симптоме могу да се јаве служби Хитне помоћи. Све друге амбуланте раде од 7 до 18 часова.

Код становништва се јавио и страх да би при доласку у Трећу здравствену амбуланту, иако немају симптоме Ковид 19 могли услед близине оних којису потенцијални носиоци вируса, бити угрожени. У Дому здравља уверавају да за тај вид страха нема потребе.

-Комплетна процедура се обавља према важећем алгоритму који је прописало Министарство здравља. Најпре особе са познатим тегобама прегледамо, потом лекар одређује неопходне лабораторијске налазе крвне слике, а може дати упут и за снимање плућа. Имамо сасвим довољан број лекара, те нема гужве и сви пацијенти су максимално заштићени – навела је др Катарина Шимон.



Визире, наручених 150, израђених на 3Д штампачима у Центру за стручно усавршавање у Шапцу, овој здравственој установи је уручио градоначелник Шапца са сарадницима.

-Ово је Ковид амбуланта, не само за град Шабац, већ и за општине: Коцељева, Богатић и Владимирци. Град је обезбедио посебан паркинг, како би сви који долазе на тестирање, сви за које постоји основана сумња да су заражени корона вирусом, како се не би губило време у потрази за местом, већ да најбрже могуће дођу, обаве преглед. Дом здравља је опремљен да пружи све неопходне услуге и користим прилику да се захвалим особљу у Дому здравља, али и комплетном здравственом особљу у свим нашим установама: Општој болници, Заводу за јавно здравље и Дому здравља који су најизложенији и дају свој максимум да се успешно изборимо са овим изазовом. Ми као Градски штаб за ванредне ситуације пратимо испуњавање свих епидемиолошких савета и назора. Сарадња је јако добро, мале неусаглашености око обавештавања су исправљене и на данашњи дан у Шапцу има 14 особа у граду позитивних на тест корона вируса - истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У борби против корона вируса, градоначелник је напоменуо да је, по утврђивању особа позитивних на Ковид 19 буду утврђени и њихови контакти.

-Од велике важности је да стручна лица Завода за јавно здравље у сарадњи са другим инситутцијама као што је Министарство унутрашњих послова како би утврдили контакте заражених, утврдили извор заразе, јер на тај начин прекидамо низ. Томе посвећујемо највећу пажњу јер је то у интересу, безбедности и здравља свих наших суграђана - додао је Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa