Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Филм "С вером у Бога" на Јутјуб каналу Кинотеке

Филм "С вером у Бога" на Јутјуб каналу Кинотеке

Југословенска кинотека на свој Јутјуб каналу, након документарца “Београд, престоница Краљевине Југославије” Војина Ђорђевића, поставила је данас и играни неми филм “С вером у Бога” (1932) у режији Михајла Ал. Поповића.


Сви заинтересовани, како поручују из Кинотеке, могу бесплатно да виде дигитално рестаурисану верзију дела које се сматра најбољим југословенским играним филмом у међуратном периоду, а представља “најискренију апологију страдања и спасења српског народа у Првом светском рату.”

Михајло Ал. Поповић (1908-1990), један од пионира филма на овим просторима, написао је сценарио инспирисан причом Бранислава Нушића “Пуста кућа”.

Филм приказује трагичну судбину једне српске сеоске породице у Првом светском рату, за време аустријске окупације.

У време премијере новине су писале да је “С вером у Бога” први велики југословенски филм из доба наших најтежих и најсветлијих дана, о страдању Србије и стварању Југославије, а поред сјајних слика са села, одлично су приказане борбе наше војске.
Izvor: Tanjug
Фото: Printscreen/Jugoslovenska kinoteka

У продукцији предузећа М.А.П. Поповић је био и директор фотографије, док је сниматељ био Миливоје Радовић. Улоге су играли Љубиша Јунговић Космајац, Деса Јанојлић, Јелисавета Димитријевић, Мита Николић, Бисерка Миловановић, Гојко Божовић и други.

У снимању су учествовали чланови Југословенског филмског клуба и житељи села Кумодраж.

Данас доступна верзија траје 42 минута.

На основу сачуваних материјала филм су 1988. године реконструисали аутор Поповић и др Марко Бабац, уз помоћ Вартекса Баронијана, Светислава Ристића и стручњака Кинотеке.

Рестаурисана верзија је с великим успехом приказана на фестивалу немог филма у Порденонеу у Италији.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa