Инфо

10. април 2020.10. апр 2020.
У мораторијуму кредити грађана и привреде у износу око две милијарде евра

У мораторијуму кредити грађана и привреде у износу око две милијарде евра

Могућност да привремено зауставе отплату обавеза према банкама у време ванредног стања изазваног епидемијом корона вируса наишла је на велико интересовање грађана, као и привреде, и у мораторијуму ће бити око две милијарде евра кредита, саопштило је данас Удружење банака Србије (УБС).

За мораторијум се одлучило 94 одсто грађана који имају обавезе према банкама, док је скоро шест одсто изричито тражило да наставе са отплатом, наведено је у саопштењу.
"Врло слично су реаговала и предузећа. За мораторијум се определило 92,9 одсто фирми, а 7,1 одсто изјаснило се да жели и даље да плаћа своје обавезе. Фирме које су одлучиле да непромењено плаћају обавезе веће компаније, тако да оне чине око 30 одсто укупне кредитне задужености привреде", изјавио је генерални секретар УБС Владимир Васић.

Додао је да су то збирни подаци, односно односе се на укупан банкарски сектори, а да, када се посматрају банке појединачно, проценти варирају, али не у већој мери.

"Из ове статистике видимо да су људи желели да буду опрезни и да су сматрали сигурнијим да се одмах определе за мораторијум, уместо да чекају даљи развој ситуације. То не значи да су они запали у тешкоће са отплатом својих обавеза према банкама, већ да су реаговали са намером да спрече сваки ризик. С обзиром на политику плата у државним и јавним службама и уз мере помоћи за предузетнике, мала и средња предузећа, имамо разлога за оптимизам и веру да платежна способност неће бити озбиљније угрожена", навео је Васић.

Укупна сума на коју се односи мораторијум у измирењу обавеза према банкама износи око две милијарде евра, што је, како је истакло УБС, подршка банкарског сектора грађанима и привреди да савладају отежане услове свакодневног живота и пословања, који су изазвани епидемијом КОВИД-19.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa