Инфо

12. април 2020.12. апр 2020.
Papa na Uskrs uputio svoje misli bolesnima, umrlim i porodicama

Papa na Uskrs uputio svoje misli bolesnima, umrlim i porodicama

Papa Franja uputio je danas na Uskrs svoje misli onima koji su "direktno pogodjeni korona virusom", "bolesnima, umrlim i porodicama", u svom usrkšnjem obraćanju u skoro praznoj bazilci Svetog Petra.

U svetu "pod opresijom pandemije koja stavlja na teško iskušenje našu veliku ljudsku porodicu" papa je pozvao u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poruci gradu i svetu (Urbi et Orbi) da se "na zarazu odgovori nadom".

Papa Franja i hriščani širom sveta obeležavaju usamljen Uskrs, primorani da proslave taj dan u izolaciji uz tužna podsećanja na pustošenje izazvano pandemijom korona virusa, prenosi AP.

Porodice koje bi obično prisustvovale uskršnjoj misi i kasnije se pridružile prijateljima na svečanim ručkovima ostale su izolovane u svojim kućama. Policijske kontrole i zatvorene crkve širom sveta primorale su vernike da gledaju uskršnje službe preko interneta ili preko televizije.

U Vatikanu papa je ušao u uglavnom praznu baziliku Svetog Petra za misu, obavljenu pred šačicom vernika koji su sedeli po jedan u redu.

Obično bi na Uskrs Trg Svetog Petra bio preplavljen cvećem da ukaže na poruku života i ponovnog rodjenja posle Hristovog raspeća i sa hiljadama vernika. Ove godine trg je prazan. Policijske barikade ga okružuju i sprečavaju desetine hiljada ljudi koji bi obično došli na trg da čuju papinu podnevnu poslanicu "gradu i svetu".

Umesto toga papa je održao misu unutar bazilike dekorisane samo sa nekoliko palmi u saksijama i nekoliko belih cetova. Papa se nije obratio sa lodje nego iz crkve naglašavajući usamljenost celog čovečanstva u jeku mera izolacije i karantina radi sprečavanja širenja zaraze.

On je pozvao da se smanji ili poništi dug siromašnih zemalja, apelovao da se ublaže medjunarodne sankcije i pozvao Evropu na solidarnost protiv pandemije korona virusa.

Papa je poželeo da se ublaže medjunarodne sankcije koje sprečavaju zemlje na njihovoj meti da pruže odgovarajuću podršku svojim gradjanima u vreme pandemije. Pozvao je na medjunarodnu solidarnost i da se smanji, i čak poništi dug najsiromašnijim zemljama.

Ponovio je poziv da se odmah uvede prekid vatre u svim delovima sveta.

"Nije vreme da se nastavi proizvodnja oružja, trošeći ogroman kapital koji treba da se koristi za negu osoba i spasavanje života", rekao je duhovni vodja 1,3 milijarde katolika, u poruci koja je direktno prenošena širom sveta.

Pomenuo je Jemen i Siriju ali i Irak, Liban, izraelsko-palestinski sukob, istočnu Ukrajinu, terorističke napade u Africi, dramu sa migrantima i humanitarnu situaciju na severu Mozambika.

Poželeo je da se konkretna rešenja odmah nadju za Venecuelu da bi se pružila medjunarodna pomoć stanovništvu.

Papa je uputio poseban apel Evropi koja, kako je rekao, treba ponovo da pronadje duh solidarnosti koji joj je dozvolio da prevazidje rivalitete iz prošlosti, posebno posle Drugog svetskog rata.

Naspram pandemije koja je teško pogodila zemlje kao što su Italija, Španija ili Francuska treba pribeći "inovativnim rešenjima" i zaboraviti egoizme, rekao je papa.

"Neka najslabiji braća i sestre koji žive u gradovima i periferijama svih delova sveta ne budu ostavljeni sami", rekao je papa.

Posebnu misao imao je za stare i za usamljene, za lekare i medicinsko osoblje, za pripadnike bezbednosti i vojnike i sve one koji rade u bolnicama, koji žive u kasarnama i zatvorima.

"Za mnoge ovo je Uskrs samoće koji se živi u tuzi i brojnim teškoćama koje pandemija izaziva, fizičkim patnjama i ekonomskim problemima", rekao je papa.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa